V bojích v Sýrii prý byl zabit jeden z velitelů An-Nusry

Syrští vojáci, ilustrační foto

Syrští vojáci, ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Při náletu v Sýrii byl zabit jeden z velitelů organizace An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), podle níž není jasné, zda tohoto Saúdského Araba zabilo americké nebo ruské letadlo. Radikálové citovaní agenturou AP tvrdí, že zemřel při akci amerického bezpilotního letounu.

Kromě Sanafího Nasra přišli při čtvrtečním náletu v provincii Aleppo o život další dva vysoce postavení členové An-Nusry. Zabila je střela, která zasáhla jejich automobil. An-Nusra na svůj twitterový účet umístila snímek zničeného auta s popiskem, že je zasáhla střela „koalice křižáků a Arabů“ u Dáná.

Toto město leží v provincii Idlib necelých 40 kilometrů od města Aleppo a je na hranici s Tureckem. V provincii Aleppo začala tento týden útočit ruská letadla, na severní syrské hranici už rok operuje také koalice vedená USA.

Nasr, který je znám i pod jménem Abdal Muhsín Abdalláh Ibráhím Šárich, řídil údajně operace An-Nusry v Sýrii. Byl jedním ze šesti radikálů, které Rada bezpečnosti OSN loni zahrnula do sankčního režimu proti teroristům.

Mapa SýrieMapa Sýrie | E15

Nasr je řazen ke členům skupiny Chorásán, již tvoří členové širšího vedení Al-Káidy. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy. Na objekty používané lidmi z této skupiny v Sýrii a také na jejich výcvikové tábory se zaměřila americká letadla hned od zahájení náletů v Sýrii loni v září.

Smrt klíčového člena Chorásánu Kuvajťana Muhsína Fadlího ohlásily Spojené státy v červenci. Americké tajné služby ho sledovaly deset let a USA za jeho dopadení vypsaly odměnu sedmi milionů dolarů (170 milionů korun). Fadlí byl podle Washingtonu jeden z mála vůdců Al-Káidy, který byl předem obeznámen s plánem útoků civilními letadly na New York a Washington z 11. září 2001.

Postup k Aleppu

Podle SOHR dnes syrská armáda a její spojenci z Libanonu a Íránu postupují blíže k městu Aleppo. Boje v jeho okolí začaly v pátek a armáda chce osvobodit ty části města, jež ovládají povstalci. V těžkých bojích se zatím podařilo osvobodit tři vesnice jižně od města a SOHR oznámil, že padlo nejméně 17 radikálů a osm vojáků.

Agentura Reuters píše, že se armáda snaží postoupit na východ k letecké základně Rasm al-Abúd, která leží východně od města Aleppo a již obléhají bojovníci Islámského státu a dalších skupin.

Boje pokračují také u města Talbísa v provincii Homs. SOHR má od lidí, kteří jsou na místě, informace, že o život tam přišlo přes 70 lidí včetně 30 dětí a žen. Syrská armáda tam operuje stejně jako v dalších provinciích s pomocí ruského letectva.

Zásah Ruska mír v Sýrii pouze oddálí, říká analytička Irena Kalhousová