V Bratislavě havarovalo letadlo DHL, selhal mu podvozek

Airbus A300 v barvách DHL podobný tomu, který havaroval v Bratislavě

Airbus A300 v barvách DHL podobný tomu, který havaroval v Bratislavě Zdroj: wikimedia.org

V Bratislavě dnes brzy ráno havarovalo nákladní letadlo společnosti DHL. Airbusu A300 se po přistání zhroutila přední podvozková noha, tříčlenná posádka při nehodě neutrpěla žádné zranění. Podle DHL nebyl poškozen ani náklad, mezi nímž byl radioaktivní lékařský materiál.

Letoun, který provozuje společnost Air Contractors pod hlavičkou DHL, byl na cestě z Lipska na letiště Milana Rastislava Štefánika. Před přistáním kapitán nehlásil žádné potíže, přední podvozek zkolaboval až po dosednutí letadla na dráhu v relativně nízké rychlosti.

Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka byl na palubě letounu zdravotnický materiál s nízkou radioaktivitou. „Měla by to být lékařská zařízení, která jsou součástí rentgenů a podobných přístrojů, které k diagnostice používají radioaktivní záření,“ řekl televizní stanici TA3. „hygienik na místě sice zaznamenal zvýšené hodnoty radiace v bezprostředním okolí nákladu, ale vše v rámci bezpečnostních norem,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy Martin Koňa.

Letiště po nehodě uzavřelo jednu přistávací dráhu, podle mluvčí letiště Daniely Madunické ale nebyl provoz nijak omezen. Ostatní lety byly odkloněny na druhou ranvej.

Podle serveru The Aviation Herald byla kromě předního podvozku poškozena i přední část trupu a oba motory. Letoun zahájil svou životní dráhu v roce 2983 v barvách amerických aerolinek Continental. V roce 1998 byl převzat společností Air Contractors a přestavěn na nákladní.