V Británii roste odpor k brexitu. Bývalá hospodyně žaluje Bezose kvůli rasismu

Jeden z nejbohatších lidí světa Jeff Bezos čelí obvinění z rasismu. Žaluje ho jeho bývalá hospodyně.

Jeden z nejbohatších lidí světa Jeff Bezos čelí obvinění z rasismu. Žaluje ho jeho bývalá hospodyně. Zdroj: e15.cz

Čím dál tím více Britů lituje odchodu z Evropské unie. Vyplývá to z nového průzkumu.
Izraelským premiérem zřejmě opět bude Benjamin Netanjahu. Jeho strana Likud míří k vítězství v parlamentních volbách.
Německá skupina Phoenix, která v Česku provozuje lékárny BENU, expanduje do dalších zemí.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 307. den roku, svátek má Hubert, před 44 lety získal ostrovní stát Dominika v Karibském moři nezávislost na Velké Británii. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Do čela Izraele se vrací Netanjahu 

V izraelských parlamentních volbách zřejmě zvítězí pravicová strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua. Likud má po sečtení 89 procent hlasů 32 ze 120 mandátů a společně se svými spojenci by tak mohl dát dohromady pohodlnou parlamentní většinu. Zemi tak zřejmě povede výrazně konzervativní vláda, ve které bude zastoupen i ultrapravicový blok Náboženský sionismus. Netanjahu, jenž čelí několika obviněním z korupce, je nejdéle sloužícím premiérem v izraelské historii.  

Britové litují odchodu z Evropské unie

Čím dál tím větší počet Britů se domnívá, že vystoupení Spojeného království z Evropské unie byla chyba. Vyplývá to z nového průzkumu, který ve středu zveřejnila asociace The British Polling Council. Brexit v současné době považuje za pozitivní krok pouze 43 procent populace, nejméně od roku 2016. V referendu před více než šesti lety se pro odchod z evropského bloku vyslovilo 52 procent lidí.   

Bývalá zaměstnankyně žaluje Bezose

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos čelí v USA obvinění z rasismu. Jeho bývalá hospodyně hispánského původu Mercedes Wedaaová tvrdí, že byla nucena pracovat mnoho hodin denně bez přestávky na jídlo a v nehygienických podmínkách. Měla také čelit rasové diskriminaci a agresivnímu chování ze strany ostatních zaměstnanců Amazonu. Bezosův advokát Harry Korrell její obvinění zpochybnil a uvedl, že jeden z nejbohatších lidí světa se bude proti nim bránit.      

Zdravotnická skupina Phoenix expanduje do dalších zemí

V Německu sídlící skupina Phoenix, která je jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v Evropě, dokončila převzetí části konkurenční společnosti McKesson Europe. Jedná se o největší akvizici v historii Phoenixu, její finanční detaily však nebyly zveřejněny. Skupina tím nově vstupuje na trh v Belgii, Irsku, Portugalsku a Slovinsku a celkově rozšiřuje své působení na 29 zemí. Phoenix podniká i v Česku, kde provozuje 340 lékáren pod značkou BENU.    

Akcie po dalším zvýšení úrokových sazeb v USA oslabily

Akciové burzy ve Spojených státech reagovaly na další zvýšení základní úrokové sazby centrální bankou Fed poklesem. Index S&P 500 se snížil o dva a půl procenta. Dow Jones ztratil 1,55 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 3,36 procenta. O jedno procento zdražila ropa. Naopak zlevnilo zlato, stříbro a bitcoin. V mínusu ve středu uzavřely obchodování také všechny hlavní trhy s cennými papíry v západní Evropě. 

Stane se dnes

  • V Bratislavě se koná česko-slovenská konference, která se bude zabývat rozvojem vysokorychlostních železničních tratí a alternativních technologií v železniční dopravě. 
  • Nová italská premiérka Giorgia Meloniová bude jednat s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. 
  • Brusel zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti ve státech Evropské unie za měsíc září.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že zvýší základní úrok o 0,75 procentního bodu na tři procenta, tedy na nejvyšší úroveň za posledních 33 let.
  • Americká farmaceutická společnost Moderna, jeden z hlavních výrobců vakcín proti koronaviru, bude informovat o výsledcích svého hospodaření za třetí čtvrtletí.