V chystaném středisku pro běžence ve Finsku vypukl požár

Uprchlíci v Maďarsku

Uprchlíci v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Problémy se žhářskými útoky na uprchlické ubytovny, se kterými se potýká Německo nebo Švédsko, nově řeší také Finsko. Naposledy hořelo dnes ráno v připravovaném přijímacím středisku v Raumě na jihozápadě země. Informovala o tom televize YLE s tím, že příčina požáru zatím oznámena nebyla.

Hořet začalo na schodišti, hasiči však požár brzy zlikvidovali. Nikdo ze současných obyvatel bytového domu nebyl zraněn. Zda šlo o dílo žháře, není zatím jasné. Od ledna bude tato budova sloužit jako přijímací a registrační středisko. V úterý neznámí útočníci zapálili připravovanou ubytovnu pro běžence ve městě Kankaanpää, které je vzdáleno zhruba 80 kilometrů severně od Raumy. Dvoupodlažní dřevěná budova zcela vyhořela.

Letos už ve Finsku požádalo o azyl asi 30 tisíc lidí, celkem jich vláda očekává až 35 tisíc. To je takřka desetinásobek proti loňsku, kdy se ochrany v této pětiapůlmilionové zemi dožadovalo 3650 lidí. Finsko již avizovalo, že odmítne všechny, kteří do země nepřicházejí kvůli válce či pronásledování ve své vlasti, ale v touze zajistit si vyšší životní úroveň. Týkat se to podle vládních odhadů bude asi dvou třetin žadatelů.