V Číně byly rušeny nebo opožděny stovky letů, nikdo neví proč

Stovky leteckých spojů do východní Číny a z ní jsou v těchto dnech zrušeny nebo opožděny. Státní média varovala, že v následujících několika týdnech se bude stejná situace opakovat - ale nevysvětlily proč.

V pondělí bylo zrušeno asi 200 letů v Šanghaji, jejíž dvě letiště patří mezi nejrušnější v Číně. Dalších 120 spojů bylo opožděno o více než dvě hodiny. Problémy postihly také lety z dalších východočínských měst včetně Nankingu a Chang-čou.

Ani aerolinky, ani oficiální činitelé příčiny neobjasnili. Deník Shanghai Daily citoval místní činitele, kteří informovali o neupřesněných „omezeních letového provozu“, zatímco letecká společnost China Eastern Airlines sídlící v Šanghaji uvedla, že „vzdušný prostor byl obsazen“. Ani jeden z těchto zdrojů své prohlášení nijak nerozvedl. Podle listu může podobná situace nastat, když se koná vojenské cvičení.

Snížení o 25 procent

Podle čínské státní televize CCTV dostal úřad pro správu civilního letectví požadavek na snížení počtu letů nad východní Čínou o 25 procent. „Celkem 12 letišť bude následujících 26 dní zažívat mohutná zpoždění! Pasažéři, vezměte si svačiny a vodu!“ upozornila CCTV.

Dlouhá zpoždění letů jsou v Číně běžná. Letiště v Pekingu a Šanghaji patří na světě mezi místa, kde se cestující musí připravit na nejhorší zpoždění. Například v červnu 2013 jen zhruba 18 procent všech letů z Pekingského mezinárodního letiště (PEK) odletělo načas a asi 42 procent letů mělo zpoždění 45 minut a více.