V dozorčí radě bulharského ČEZ je už druhý karatista

Budova ČEZ v Sofii

Budova ČEZ v Sofii Zdroj: Petr Horky

V dozorčí radě bulharské dcery českého energetického koncernu ČEZ od února sedí už druhý přeborník v karate. Po Dimitaru Stefanovovi, kterému se v Bulharsku přezdívá „Mitko karatista“, byl do boardu ČEZ Bulgaria jmenován Tichomir Atanasov.

Tichomir Atanasov je podobně jako Stefanov zajímavá postava. Kromě toho, že je bývalým profesionálním závodníkem v karate a jedním z šéfů bulharské karatistické federace Kyokushin, pracuje Atanasov také v bulharské bance CKB. CKB alias Centralna Kooperativna Banka patří do obchodního impéria nechvalně proslulé neformální skupiny zvané TIM.

TIM v Bulharsku vlastní rozsáhlé portfolio firem od bank přes média až po aerolinky. Na konci loňského roku skupina TIM koupila také 33 procent akcií bulharského ČEZ, které do té doby vlastnil bulharský stát.

TIM má v Bulharsku pověst organizace napojené na organizovaný zločin a politiku. Také na protest proti TIM se v bulharské Varně na konci února upálil místní aktivista Plamen Goranov, přezdívaný „bulharský Jan Palach“.

Více o skupině TIM čtěte zde:

Bulharský Palach se upálil na protest proti impériu, kterému patří také část ČEZ

Skupinu TIM založili v 90. letech tři bývalí mariňáci, mezi nimi také Ivo Kamenov. Atanasov, který nyní zasedl v dozorčí radě bulharského ČEZ, podle bulharských novinářů začínal jako řidič a osobní strážce Ivo Kamenova.

V managementu bulharského ČEZ jsou podle bulharských médií další lidé napojení na impérium TIM. Jsou to Apostol Apostolov, šéf dozorčí rady Teksimbank, kterou skupina TIM koupila vloni. V ČEZ Elektro potom sedí Georgi Konstantinov ze zmíněné CKB a Lubomir Čakarov ze společnosti Zărneni Chrani, zemědělské firmy rovněž patřící do impéria TIM.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ