V Egyptě soudí další velkou skupinu islamistů

Protesty Musího příznivců v Egyptě

Protesty Musího příznivců v Egyptě Zdroj: ctk/AP

Den po tom co egyptský soud vynesl rozsudek smrti nad 529 stoupenci svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího začal proces s další velkou skupinou islamistů. Ze zabití a sabotáže je obviněno 683 lidí.

Mezi obviněnými je i někdejší vůdce islamistického Muslimského bratrstva Muhammada Badího. V sále je podle agentury AP pouze 60 z 683 obžalovaných. Ostatní jsou souzeni v nepřítomnosti. Obvinění se vztahuje na loňské protesty, které začaly po sesazení prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za Muslimské bratrstvo. Badí a ostatní jsou obviněni z podněcování násilí a smrti osmi odpůrců bratrstva.

S loňskými protesty souvisel také proces, který skončil v pondělí a v němž poslal soud na smrt skoro 530 lidí. Očekává se, že se proti tomuto rozsudku, k němuž soud dospěl po pouhých dvou stáních, odsouzení odvolají.

Podle právníků v Egyptě sice tresty smrti padají často, avšak vykonáno jich bývá minimum. Stejně jako první proces se i ten dnešní koná ve městě Mínja, ležícím jižně od Káhiry. Badí mezi přítomnými není, což úřady zdůvodnily bezpečnostními opatřeními.

vyvolal vlnu kritiky nejen mezi příznivci bratrstva, ale také mezi právníky. Podle mnohých je verdikt neústavní. Vláda, která se ujala vedení Egypta po Mursího svržení, zařadila Muslimské bratrstvo k teroristickým organizacím.

Radek Palata: Před čísly se neschová ani ústava