V Egyptě to vře po oznámení 21 rozsudků smrti za fotbalové násilí

Demonstrace v Egyptě

Demonstrace v Egyptě Zdroj: ctk

Nejméně 30 mrtvých a přes 300 zraněných si vyžádaly dnešní násilnosti v egyptském přístavním městě Port Saíd. Deníku Al-Ahrám to řekl zástupce místních nemocnic. Nepokoje propukly poté, co dnes káhirský soud odsoudil 21 osob k trestu smrti za podíl na loňských výtržnostech na fotbalovém stadionu v Port Saídu, při kterých přišly o život desítky lidí.

Po oznámení rozsudků se v Port Saídu střetli příznivci odsouzených s policií a do města byla povolána armáda. Egyptská rada obrany vyzvala k širokému dialogu, který by pomohl ukončit neshody. Zároveň nevyloučila vyhlášení výjimečného stavu, pokud by to bylo třeba.

Dvanáct měsíců stará tragédie na fotbalovém stadionu v Port Saídu je nejhorší v egyptských dějinách. Po bitce fanoušků vítězného domácího týmu s příznivci hostující Káhiry zemřelo 74 lidí, stovky dalších byly zraněny. Před soudem se zodpovídá celkem 73 lidí, včetně sportovních funkcionářů a policistů.

Dnešní jednání v káhirské soudní síni živě přenášela egyptská televize, obžalovaní ale na místě z bezpečnostních důvodů nebyli. Po vynesení rozsudku propukli příbuzní odsouzených v nářek, rodiny obětí naopak rozhodnutí soudce hlasitě vítaly s výkřiky „Bůh je velký“.

Z Port Saídu, odkud většina obžalovaných pochází, byly vzápětí ohlášeny potyčky mezi policií a rozlícenými lidmi, kteří se pokoušeli za pomoci zbraní proniknout do věznice a osvobodit odsouzené. Dav se rovněž pokusil obsadit několik policejních stanic. Došlo k přestřelce a policie použila také slzný plyn.

Podle místních představitelů citovaných na webu Al-Ahrámu zatím v Port Saídu zemřelo 28 civilistů a dva policisté. Zraněno prý bylo více než 300 lidí, ale bilance nemusí být konečná. Do přístavu byla na pomoc povolána armáda, která má chránit veřejné budovy. Svědkové ve městě viděli obrněné vozy a příslušníky vojenské policie.

Násilnosti Egyptem otřásají už třetí den. V pátek se po celé zemi konaly demonstrace proti vládě, které opozice zorganizovala v den druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům v Suezu a ve druhém největším městě Alexandrii. O život přišlo osm lidí. Přes 530 lidí utrpělo zranění.

Dnešní rozsudky smrti soud předá nejvyššímu egyptskému muslimskému duchovnímu, jehož souhlasu podléhají. Jde spíše o formalitu, odsouzení se ale mohou proti verdiktu odvolat. V případu figuruje ještě dalších 52 obžalovaných; ti si rozsudek vyslechnou 9. března.

Fotbalová tragédie se v Port Saídu odehrála 1. února 2012. Fanoušci místního klubu Al Masrí napadli káhirský tým Al Ahlí, přestože domácí vyhráli 3:1. Rozlícený dav vtrhl na trávník a zaútočil na hosty. Mnoho lidí bylo ušlapáno v tlačenici, která kvůli bitce vznikla u východů.

Fanoušci Al Ahlí, kteří se aktivně účastnili předloňských pouličních protestů proti Mubarakovu režimu, tvrdili, že se stali terčem za to, že podporovali revoluci. Spekulovalo se také, že násilnosti vyvolali neznámí provokatéři angažující se ve prospěch členů Mubarakovy administrativy.

Mezi lidmi, kteří dnes byli zabiti, jsou podle egyptské státní agentury MENA dva fotbalisté: bývalý brankář Al Masrí a hráč divize klubu Port Saíd.

Egyptská Národní rada obrany, jejímiž členy jsou i prezident nebo ministr obrany, dnes pouliční násilnosti odsoudila a upozornila, že by mohla vyhlásit výjimečný stavu nebo zákaz nočního vycházení v oblastech střetů.

Kvůli tragické události loni Egypt předčasně ukončil fotbalovou ligu, obnovena má být přesně po roce - 1. února. V dubnu by se v zemi mohly uskutečnit parlamentní volby. Hlavní opoziční koalice Fronta národní spásy dnes podle webu televize Al-Arabíja pohrozila jejich bojkotem, pokud islamistický prezident Muhammad Mursí nenajde „komplexní řešení“ krize.