V Egyptě zatýkali další vysoké představitele země

Egypťané slaví pád vlády Muslimského bratrstva

Egypťané slaví pád vlády Muslimského bratrstva Zdroj: ctk/ap

Zatčení sedmi předáků Muslimského bratrstva a dalších konzervativních islamistů dnes nařídila egyptská prokuratura. Jsou podezřelí z podněcování násilí a jeho podpory.

Zatykač byl vydán mimo jiné na vedoucí představitele Muslimského bratrstva Isáma Irjána, který působil jako Mursího poradce, a Muhammada Biltagího. Oba byli zapsání na podobnou listinu z minulého týdne, na níž byli lidé obvinění z podpory protiarmádních protestů.

Islamisté mezitím nadále protestují proti svržení prezidenta Muhammada Mursího, který byl odstaven od moci a zatčen armádou před téměř dvěma týdny.

V Egyptě se dnes setkal náměstek amerického ministra zahraničí William Burns se členy prozatímní vlády, zástupci občanů a podnikatelů. USA se zdráhají hodnotit intervenci armády do egyptské politiky jako státní převrat a zatím nezpochybňují finanční i jinou pomoc, kterou zemi dosud každoročně posílají.

Svržením Mursího armáda ukončila roční vládu islamistů, která prý destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice. Pravomocí hlavy státu se dočasně chopil předseda ústavního soudu Adlí Mansúr. Premiérem se stal bývalý ministr financí Házim Bibláví.

Nové vedení má v plánu přepracovat ústavu, kterou prosadili islamisté. Veškeré změny poté budou muset být odsouhlaseny v referendu, které se má konat do čtyř měsíců. Na začátku roku 2014 by se pak mohly uskutečnit parlamentní volby. Jakmile bude v zemi zvoleno zákonodárné shromáždění, mohou se konat i volby prezidentské.

Muslimské bratrstvo s novými pořádky nesouhlasí a požaduje, aby byl Mursí propuštěn a vrátil se zpět do úřadu prezidenta.

Radek Palata: Egypt: Chléb nad demokracii