V Ghaně proběhne výstava českého zboží, dát o sobě vědět chtějí nábytkáři či výrobci dlaždic

Accra, hlavní město Ghany

Accra, hlavní město Ghany Zdroj: profimedia

Accra, hlavní město Ghany
Accra, hlavní město Ghany
3
Fotogalerie

Čeští podnikatelé zamíří v dubnu na obchodní misi do Ghany. Akci pořádá Česko-ghanská obchodní komora ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí. „Mezi přihlášenými firmami jsou textilka Veba, nábytkářská společnost Techo nebo výrobci kamenných dlaždic Dekstone a Rako,“ uvedl prezident komory Michael Kugblenu. Třídenní mise, která začne 11. dubna, zahrnuje vedle jednání s ghanskými byznysmeny také výstavu českého zboží v Mezinárodním kongresovém centru v metropoli Accře.

Ghana se svými 27 miliony obyvatel patří mezi deset nejdůležitějších afrických obchodních cílů ČR a její význam roste. V roce 2015 tam české firmy vyvezly zboží za 420 milionu korun, což byl meziroční růst o víc než 12 procent. Posledním velkým obchodem je kontrakt na dodávku 350 českých minitraktorů Cabrio speciálně upravených pro sklizeň rýže v afrických podmínkách.

Odebírá je ghanská vláda, která je následně s dotací 30 procent prodává rolníkům. Společnost Knights pomohla zprovoznit továrnu na boty ve městě Kumasi. Česko-ghanský podnik WNP stojí za výrobou balené vody SkyWater obohacené jódem. Společnost Arrow Network Systems dováží do Ghany modemy a techniku pro bezdrátový přenos dat.

Speciály pro sklizeň rýže

Středočeská firma Knights uspěla v Ghaně s minitraktory Cabrio upravenými pro sklizeň rýže. Loni jich tam dodala 250 a dodávka další stovky právě pokračuje. Tamní vláda prodává stroje rolníkům s třicetiprocentní dotací. Do západoafrické země zamíří 11. dubna mise českých byznysmenů, kterou pořádá Česko-ghanská obchodní komora. Její součástí bude výstava českého zboží v Mezinárodním kongresovém centru v metropoli Accře.