V Hongkongu se prodalo parkovací místo za rekordní částku. 135 metrů čtverečních stálo 22 milionů

The Center, tmavá budova uprostřed snímku

The Center, tmavá budova uprostřed snímku Zdroj: profimedia

Hongkong
Hongkong
Hongkong
Hongkong
Hongkongem už měsíce otřásají statisícové demonstrace
11
Fotogalerie

Nákladnější než vlastnit nemovitost je v Hongkongu pořídit si parkovací místo. Prostor o rozloze 135 metrů čtverečních se tamnímu podnikateli Johnny Cheungovi podařilo prodat za necelý milion dolarů (v přepočtu kolem 22 milionů korun). Na prodej upozornil zpravodajský server South China Morning Post.

Parkovací místo se nachází před devětasedmdesátipodlažní kancelářskou budovou The Center, jednou z nejvyšších ve městě. Na lukrativní adrese sídlí například DBS Bank nebo advokátní kancelář Robertsons Solicitors. A za šestimístné částky se podařilo Cheungovi udat i další tři parkovací místa.

Dosavadním hongkongským rekordem byla částka 760 tisíc amerických dolarů, za níž se před dvěma lety prodalo parkovací místo před luxusním bytovým domem Kowloon. 

Náklady na bydlení v Hongkongu se podle konzultantské společnosti Mercer mezi roky 2018 a 2019 vyšplhaly na světovou špičku. Průměrná cena domu se pohybuje kolem hranice 1,2 milionů dolarů (22 milionů korun). Město se tak zařadilo mezi nejlukrativnější trhy s nemovitostmi a předčilo i Singapur, Londýn nebo New York.

Server CNN zároveň spekuluje o jisté souvislosti tohoto prodeje s pět měsíců travajícími protivládními protesty, které ohrožují reputaci Hongkongu jako světového finančního centra a mohly by tak v budoucnu snížit ceny tamních nemovitostí.