Architekt navrhuje odstranit Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu pomocí mrakodrapu

Filtration

Filtration Zdroj: Honglin Li

Americký architektonický designér Honglin Li se ambiciózních projektů nebojí. V rámci soutěže pořádané známým architektonickým magazínem eVolo navrhl věžák zvaný Filtration, který má pomáhat odstraňovat takzvanou Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu.

Monumentální konstrukce Filtration je inspirována klasickými ropnými plošinami a její součástí by mělo být několik úpraven vody a zařízení pro recyklaci odpadu. V praxi se má špinavá voda spolu s odpady čerpat na vrcholek věžáku a po vyčištění zase stékat zpět do oceánu. Honglin za svůj nápad získal čestné uznání poroty soutěže.

Navzdory tomu však zatím nic nenasvědčuje, že by americký architekt Filtration skutečně někdy postavil. Všechny dosavadní pokusy o „uklizení“ Velké tichomořské odpadkové skvrny navíc vždy skončily větším či menším fiaskem. Podle Holly Bamford, bývalé ředitelky NOAA Marine Debris Program, je proto nutné se zatím soustředit aspoň na to, aby se hromada smetí nadále nerozšiřovala.

„Musíme zavřít kohoutky u zdroje. Potřebujeme naučit lidi, jak správně likvidovat věci, které se nerozpadají – například plasty. A jako společnost se musíme zlepšit v opakovaném používání toho, co kupujeme,“ uvedla Bamford v červnovém rozhovoru pro Mother Nature Network.

Další zajímavé články se dočtete na stránkách Živě.cz zde >>>