V Hongkongu se koná další nepovolený protest, policie zasahuje

Protesty v Hongkongu

Protesty v Hongkongu Zdroj: Reuters

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
13
Fotogalerie

Několik tisíc lidí se shromáždilo k dalšímu protestu v Hongkongu, i když ho policie nepovolila. Účastníkům proto hrozí, že budou zatčeni. Do ulic vyšli studenti i starší lidé, kolem jsou barikády a policisté použili slzný plyn, uvedla agentura AP. Mnozí účastníci se deštníky chránili před sluncem a měli zakrytou tvář, aby je nerozpoznaly bezpečnostní kamery.

V davu bylo vidět transparenty s nápisy jako "Svobodný Hongkong". Na jednom místě útočníci hodili do stanice metra zápalnou bombu, policie pak použila slzný plyn.

Protesty za demokratické reformy a proti Číně trvají od června. Ten dnešní se koná na poloostrově Kowloon, který byl dějištěm násilností při minulých demonstracích. V oblasti jsou uzavřeny stanice metra a policie na ulici umístila vodní děla.

Podle agentury Reuters bylo vidět i členy takzvaného tvrdého jádra hnutí, kteří v minulosti rozpoutali útoky na policisty a zapálili vchody do metra. Dnes v ulicích postavili zátarasy a nasprejovali hesla jako "Rozhodli jsme se raději zemřít vestoje než žít na kolenou". V minulosti tyto skupinky útočily na čínské banky a obchody s kontakty na pevninskou Čínu.

Účastníci protestů se domnívají, že správkyně Hongkongu Carrie Lamová nedokáže ochránit jejich svobody vůči Pekingu a umožňuje policii tvrdé zákroky proti účastníkům protestů. "Carrie Lamová nám vůbec nenaslouchá. Tak to může fungovat v Číně, ne v Hongkongu," citoval Reuters jednu z účastnic dnešní akce.

O nárůstu brutality v Hongkongu svědčí nejnovější incident, při němž byl v sobotu pobodán aktivista při rozdávání letáků s pozvánkou na dnešní demonstraci. Útočník ho zasáhl do krku a břicha a těžce ho zranil. Noži a kladivy napadli před několika dny jednoho z vůdců protestního hnutí Jimmyho Shama. Cílem takových útoků je zastrašit odpůrce vlády a dosáhnout ukončení protestů.

Protesty v Hongkongu původně začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, který správkyně Hongkongu později stáhla. Demonstrantům to ale nestačilo, mezitím své požadavky rozšířili na obecnější demokratické reformy.

Podívejte se na protesty v naší fotogalerii: