V Hongkongu zatkli představitele opozice za loňské protesty

Za protesty do vězení. Čína se vypořádává s opozicí v Hongkongu.

Za protesty do vězení. Čína se vypořádává s opozicí v Hongkongu. Zdroj: Reuters

Hongkongská policie dnes zatkla nejméně čtrnáct zástupců opozice za účast na loňských protestech. Mezi zadrženými jsou bývalí poslanci a policisté později zatkli i mediálního magnáta Jimmyho Laie. Spolu s několika bývalými zákonodárci byl obviněn z účasti na nepovoleném shromáždění.

V Hongkongu se loni konaly demonstrace, jejichž účastníci požadovali přímé volby a záruku demokracie. List South China Morning Post dnes skupinu zadržených charakterizoval jako veterány demokratického bloku. Patří k nim někdejší poslanec Martin Lee, právník Albert Ho, nebo aktivista Lee Cheuk-yan.

Policisté ráno přišli i do domu Jimmyho Laie, odešli ale s prázdnou. Lai se domů vrátil odpoledne a policisté jej tedy napodruhé už zastihli. Měli s sebou povolení k domovní prohlídce. Doma muži zákona naopak původně nenašli ani bývalou poslankyni Margaret Ng Ngoi-yee, která se pak sama ohlásila na policejní stanici a byla zadržena.

Celá skupina má stanout před soudem 18. května. "Policejní operace stále pokračuje, nevylučujeme zatčení dalších lidí," sdělil policejní velitel Lam Wing-ho.

Zadržená skupina je obviněná ze zorganizování nepovolených shromáždění loni 18. srpna a 1. a 20. října. Zatčení nejsou pohromadě a nacházejí se na několika policejních stanicích.

Protesty začaly loni v červnu původně proti návrhu zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Postupně ale účastníci požadavky rozšířili na obecnější demokratické reformy na území, které Británie v roce 1997 vrátila Číně, jež nyní Hongkong spravuje podle zásady jedna země, dva systémy. Hongkongu to dává větší míru demokratických svobod, protestující ale loni poukazovali právě na jejich rostoucí omezování.