V Iráku bude 31. prosinec svátkem. Připomínat bude odchod Američanů

Núrí Málikí, Irák

Núrí Málikí, Irák Zdroj: CTK

Irácký premiér Núrí Málikí dnes vyhlásil 31. prosinec za den národního svátku. Iráčané si jím budou každoročně připomínat datum, do kterého letos měli z Iráku odejít američtí vojáci. Poslední Američané se stáhli už před několika týdny. Málikí na slavnosti přenášené televizí řekl, že se s tím pro Irák otevřela nová kapitola dějin.

Prohlásil, že Iráčané v tento den mohou oslavovat svobodu, a vyzval je, aby si uchovali jednotu a nezávislost. Ocenil je za to, že byli schopní zbavit se vlády bývalého prezidenta Saddáma Husajna a ukončit také vzájemný konflikt, který po Saddámově pádu následoval. Irák se teď podle jeho slov musí zaměřit na obnovu. O podílu USA na Saddámově svržení v roce 2003 se nezmínil.

„Oznamuji dnes Iráčanům, že 31. prosinec, den odchodu amerických vojáků, bude dnem národního svátku. Budeme jej nazývat Dnem Iráku a bude to svátek všech Iráčanů. Tímto dnem Irák nabyl svrchovanosti. Vztyčme dnes po celé zemi iráckou vlajku a spojme se pod ní. Irák se dnes osvobodil a jeho vládci jste vy,“ řekl Málikí.

Invaze pod americkým vedením začala v roce 2003 a téhož roku byl Saddám svržen. Irácko-americká bezpečnostní smlouva zavazovala USA stáhnout své vojáky nejpozději do letošního 31. prosince. Poslední z nich odjeli 18. prosince. K ostraze početného amerického diplomatického sboru by mělo v Iráku působit necelých 200 vojáků.