V Japonsku se uskuteční multimediální výstava věnovaná Alfonsi Muchovi

Výstava iMucha v Obecním domě v Praze

Výstava iMucha v Obecním domě v Praze Zdroj: profimedia.cz

Výstava iMucha v Obecním domě v Praze
Výstava iMucha v Obecním domě v Praze
Výstava iMucha v Obecním domě v Praze
Výstava iMucha v Obecním domě v Praze
Výstava iMucha v Obecním domě v Praze
6
Fotogalerie

Multimediální výstava věnovaná českému malíři Alfonsi Muchovi se letos v létě uskuteční i v japonské Jokohamě, kde bude k vidění od 14. července do konce září. Organizátory o tom informovala jejich mluvčí Pavlína Stránská. Projekt získal záštitu předsedy vlády Petra Fialy (ODS), ministra kultury Martina Baxy (ODS) a prezidenta Miloše Zemana, podle politiků může podpořit vztahy mezi ČR a Japonskem. Za projektem stojí Nadační fond Richarda Fuxy, který vlastní sbírku Muchova díla v minulosti sesbíranou tenistou Ivanem Lendlem.

V Japonsku již návštěvníci mohli Muchova díla vidět před několika lety díky zapůjčení jeho Slovanské epopeje Tokiu. Multimediální výstava iMucha jim nyní představí sbírku výtvarníkových plakátů a některé z nich dá díky převodu do digitální podoby do pohybu. V ČR mohou lidé expozici vidět v pražském Obecním domě.

Umělecká díla Alfonse Muchy bude podle Stránské v Japonsku poprvé k vidění na velko-projektových plátnech. Diváci budou obklopeni 360stupňovými efekty, díky kterým si budou připadat jako by byli součástí příběhu. Partnerem českého projektu v Japonsku je společnost Sony Music Solutions, dodala mluvčí.

Nad výstavou převzal záštitu prezident Zeman. V dopisu požádal nejvyšší japonské představitele, aby akci rovněž podpořili. „Jsem přesvědčen, že vyjádření podpory nejvyšších představitelů obou zemí dodá nový impulz našim vzájemným vztahům,“ napsal. „Považuji výstavu iMucha za velmi kvalitní projekt, který dává nový rozměr secesnímu uměleckému dílu České republiky. Díky novým technologiím může současná generace pohlédnou blíže na dílo a život Alfonse Muchy,“ uvedl ke své podpoře Baxa.

Unikátní výstava iMucha

Video placeholde
• Milan Vopálenský

Součástí projektu je také multimediální show s projekcemi, moderní hudbou, tancem a akrobacií. Její premiéra bude 26. května v pražském O2 Universum. Show produkuje Michal Dvořák společně s Richardem Fuxou.

Celý projekt iMucha kritizuje jeden z Muchových dědiců John Mucha, který své dědictví spravuje prostřednictvím nadace registrované v Lichtenštejnsku. Ta podle dokumentu Úřadu průmyslového vlastnictví podala návrh na prohlášení ochranné známky iMucha za částečně neplatnou, což by mohlo budoucnost projektu ohrozit.

Mucha se v minulosti také soudil s hlavním městem o vlastnictví malířova asi nejslavnějšího díla, cyklu obrazů Slovanská epopej. Ten Praha v roce 2017 zapůjčila do Tokia, kdy jej za čtyři měsíce vidělo téměř 662 tisíc lidí. Nyní je v plánu, že obrazy budou v budoucnu vystaveny v paláci Savarin na Václavském náměstí. Do jeho dokončení je magistrát zapůjčil na zámek v Moravském Krumlově, kde již byly vystaveny v minulosti.