V Káhiře se střílí, v Suezu platí mimořádný stav a cena ropy letí vzhůru

Egypt nepokoje

Egypt nepokoje Zdroj: ctk/ap

Světové ceny ropy dnes po vyhlášení mimořádného stavu v egyptské provincii Suez a na jihu Sinajského poloostrova stouply a barel severomořské ropy Brent zdražil o více než půl druhého dolaru.

Egypt sice není producentem ropy, ale kontroluje jednu z nejrušnějších námořních cest na světě, Suezský průplav, kudy se denně přepravuje zhruba 2,2 procenta světové poptávky po ropě. Politická krize v Egyptě provoz v Suezském průplavu zatím nezasáhla. Egyptská armáda ale po dnešních násilnostech islamistů vyhlásila v Suezu, kde se průplav nachází, a na jihu Sinajského poloostrova mimořádný stav.

Vývoj ceny americké ropy WTI

Graf 5. 7. 2013.Graf 5. 7. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Podle šéfa správy průplavu nebyla lodní přeprava po násilnostech zasažena. Analytici ale již v minulých dnech upozorňovali, že případné narušení dodávek v oblastech Blízkého východu by mohlo způsobit růst cen.

Cena severomořské ropy Brent dnes odpoledne stoupla na více než dolar a půl na 107,34 dolaru za barel. Barel americké lehké ropy WTI stoupl oproti předešlému závěru bezmála o dolar na více než 102 dolarů.

Bezpečnost státu je ohrožena

Dramatická situace v Egyptě pokračuje. Při přestřelce mezi egyptskou armádou a příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího dnes zemřeli nejméně tři lidé. Armáda střelbu ostrou municí popřela. V Káhiře dnes demonstrují desetitisíce islamistů, z jejichž řad Mursí vzešel, manifestaci ohlásila i liberální opozice. Armáda přislíbila respektovat právo na pokojné demonstrace, varovala ale před pokusem ohrozit bezpečnost státu.

Střelba podle Reuters vypukla, když se několik stovek islamistů pokusilo pochodovat ke kasárnám, ve kterých údajně armáda Mursího internovala. Svědek vypověděl, že viděl na zemi několik lidí se střelnými zraněními. Z dostupných zpráv ale není jasné, kdo palbu zahájil. Podle svědků to prý byly bezpečnostní jednotky.