V Kyjevě demonstrovalo 200 tisíc lidí, radikálové napadli Klička

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko Zdroj: CTK/AP

Ke střetům s policisty došlo v centru ukrajinské metropole Kyjeva krátce poté, co se desetitisíce lidí opět sešly na masové protivládní demonstraci. Protestující rozhořčily i nové zákony s přísnějšími tresty proti demonstrantům, které před pár dny vládní většina prosadila v parlamentu, a soudní zákaz pořádání protestů v centru hlavního města.

Několik stovek radikálů podle agentur začalo útočit holemi na policisty, stojících v kordónech na cestě k sídlu vlády a parlamentu. Snažili se také převracet policejní autobusy, jeden z nich podpálili zápalnou lahví. Policie odpověděla slzným plynem i obušky.

Opoziční předák Vitalij Kličko se snažil přesvědčit radikály, aby s útoky na policisty přestali, ale sám byl napaden. Demonstranti pokračovali v házení petard a dalších předmětů na policejní těžkooděnce, chránících se štíty. „Hanba!“ a „Revoluce!“ volal dav, zatímco zdravotníci ošetřovali zraněné. Jejich počet dosud nebyl upřesněn.

Podle ukrajinského ministerstvo vnitra utrpělo v potyčkách zranění přes 20 policistů, 15 strážců pořádku muselo být hospitalizováno a čtyři z nich jsou ve vážném stavu. Od počínání „provokatérů“, vybavených motocyklovými přilbami i plynovými maskami, se opoziční předáci distancovali.

Miliony Ukrajinců čekají na změny

„Žádná moc nestojí za jediný lidský život. Nepodléhejme provokacím, nenechme se zavléct do silového scénáře. V trpělivosti je naše síla. Na změny čekají miliony Ukrajinců,“ zdůraznil další opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk.

K potyčkám došlo asi sto metrů od kyjevského náměstí Nezávislosti, kde přívrženci opozice již osmý víkend za sebou pokojně protestují především proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který podle nich zemi zaprodal sousednímu Rusku.

Agentura AFP mezitím zvýšila odhad demonstrantů na téměř 200 tisíc lidí. Náměstí obsadili stoupenci evropské integrace už před téměř dvěma měsíci, kdy Janukovyč odmítl podepsat s Evropskou unií dohodu o přidružení a volném obchodu.

Kličko vyhlásil volby

Opozice od té doby požaduje odstoupení hlavy státu i celé vlády a vypsání předčasných voleb. Jeden z jejích vůdců, šéf strany UDAR Vitalij Kličko dnes také na náměstí Svobody prohlásil, že opozice vyhlašuje předčasné prezidentské volby.

Zároveň poukázal na nutnost změnit složení ústřední volební komise, aby tyto volby byly čestné. Jaceňuk označil stávající parlament za nelegitimní a vybízel k vytvoření nového ústavodárného shromáždění. Opozice hodlá zahájit sběr podpisů pod petici vyjadřující nedůvěru ve vedení země a ve stávající parlament.

Dnešní protest začal i jako projev odporu proti změnám právních norem, které prezident podepsal v pátek a jejichž cílem je zpřísněním trestů zastavit demonstrace a srazit opozici na kolena. Doma i v zahraničí tento legislativní krok vyvolal velké pobouření, neboť omezuje Ukrajincům svobodu shromažďování a vyjadřování názorů.

Řada protestujících vyjádřila svůj odpor vůči zmíněným opatřením tím, že dnes přišla s kastroly, cedníky nebo papírovými krabicemi na hlavě či s karnevalovými maskami na tváři. Někteří neváhali nápisem „To není helma“ ujistit strážce pořádku, že svými bizarními pokrývkami hlavy neporušují zákon.