V Londýně se množí slovní i násilné projevy vůči Židům a muslimům

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

V Londýně se od loňska výrazně zvýšil počet protižidovských a protiislámských projevů. Vyplývá to z dat tamní policie, která však neupřesnila počty činů podle jejich povahy. Tyto rasistické či protináboženské projevy bývají verbální i fyzické.

Od července 2014 do stejného období letošního roku úřady v britské metropoli zaznamenaly 816 protiislámských činů, což je nárůst oproti předchozímu období o 70,7 procenta. U antisemitských projevů, kterých nyní bylo 499, se jedná dokonce o nárůst 93,4 procenta. Od července 2014 do července 2015 se událo celkem 13007 rasistických či protináboženských činů, což je nárůst o 26,9 procenta. Na zvýšení statistik se ale podílí i lepší odhalování těchto činů, poznamenala policie.

„Víme, že jednotlivé (náboženské a další) obce v Londýně mají na pozadí nedávných událostí ve světě obavy,“ uvedla londýnská policie Scotland Yard v prohlášení. Dodala, že místní policejní sbory hlídkují u škol a kultovních míst těchto obcí v Londýně ve chvílích, které se označují za citlivé, jako například dny bohoslužeb.

V Británii podle údajů z roku 2011 žije 2,7 milionu muslimů a 263 tisíc Židů. Napjatá situace na Blízkém východě, islámský terorismus a nárůst migrantů v Evropě posiluje podle zahraničních komentářů nacionalistické a krajně pravicové postoje u obyvatel Británie a dalších evropských zemí.