V Miláně začal summit Evropy a Asie, velkým tématem bude Ukrajina

evropsko-asijský summit ASEM v Miláně: italský premiér Matteo Renzi a český prezident Miloš Zeman

evropsko-asijský summit ASEM v Miláně: italský premiér Matteo Renzi a český prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk/AP

V severoitalském Miláně dnes za účasti vrcholných politiků odstartoval dvoudenní evropsko-asijský summit ASEM. Českou republiku zastupuje prezident Miloš Zeman. Tématem jednání jsou nejen vzájemné hospodářské a kulturní vazby, ale i společné hrozby, mezi které patří mimo jiné ebola či islámští radikálové.

Unijní představitelé chtějí summit kvůli krizi na Ukrajině využít také k dalšímu jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který by se v pátek mohl sejít k bilaterální schůzce s ukrajinskou hlavou státu Petrem Porošenkem.

Pro Putina je summit první příležitostí osobně jednat s představiteli EU o dění na Ukrajině od jeho červnové návštěvy Francie, kde se zúčastnil oslav spojeneckého vylodění v Normandii během druhé světové války.

Putin a Porošenko spolu posnídají

Ukrajina bude tématem páteční pracovní snídaně, které se vedle Putina a Porošenka zúčastní další klíčoví představitelé zemí EU. Následně by se mohla uskutečnit i dvoustranná schůzka Putina s Porošenkem. Porošenko, který s Putinem tento týden telefonicky hovořil, věří tomu, že milánské jednání přinese pokrok pro řešení patové situace na východě Ukrajiny.

Ukrajinské feministky protestují v Miláně během evropsko-asijského summitu ASEMUkrajinské feministky protestují v Miláně během evropsko-asijského summitu ASEM | ctk/APUkrajinské feministky protestují v Miláně během summitu (foto: ČTK/AP).

Německá kancléřka Angela Merkelová od společné pracovní schůzky očekává debatu o dodržování podmínek příměří, díky němuž sice rozsáhlé válečné operace skončily, ale boje na mnoha místech dále pokračují. Právě dodržování příměří považuje Brusel i Washington za klíčové pro možné uvolnění sankcí, které vůči Rusku uvalily EU a USA.

Zemana čekají formální i neformální schůzky

Miloš Zeman se na summitu chystá setkat s představiteli nejsilnějších asijských ekonomik. Příležitost chce využít k formálním i neformálním jednáním s představiteli zemí, kam čeští představitelé na bilaterální návštěvy často nejezdí. Zeman se zúčastní i plenárního zasedání lídrů Evropské unie se zástupci asijských států.

Ještě před zahájením vrcholné schůzky Zeman jednal se zvláštním vyslancem předsedy vlády Nového Zélandu Jamesem Bolgerem. Hovořil s ním o ekonomické spolupráci, boji s terorismem a o výměně studentů. Krátce se také setkal s německou kancléřkou Merkelovou, která ho česky pozdravila, a podal si ruku s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Zeman na summitu již také krátce vystoupil. Mluvil především o potřebě investic, které následně vytváří ekonomický růst a nová pracovní místa.

Před Putinovým očekávaným příjezdem na summit se uskutečnily demonstrace. Dvojice členek aktivistického hnutí Femen na protest proti pokračujícím bojům na Ukrajině odhalila ňadra před milánskou katedrálou. Nezávisle na této akci se uskutečnil ještě menší protestní pochod městem.