V Minsku se sešla opozice na demonstraci. Policie překvapivě nezasáhla

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

V Minsku se po dlouhé době konala opoziční demonstrace, stovky lidí protestovaly proti pořádání říjnových voleb, v nichž je favoritem dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Policie proti demonstrantům překvapivě nezasáhla, jak to bylo obvyklé při obdobných akcích v minulých letech. Policistů v uniformách i v civilu ale bylo podle agentury BelaPAN na centrálním náměstí Svobody bezmála víc než demonstrantů.

Organizátoři opoziční akce ohlásili úřadům demonstraci jako shromáždění voličů, které bude věnováno 21. výročí prvního zvolení Lukašenka do funkce hlavy státu. Na akci promluvil Mikalaj Statkevič, přední běloruský disident, kterého v srpnu nechal Lukašenko propustit z vězení. Bývalý kandidát na prezidenta a Lukašenkův kritik byl uvězněn na šest let za organizování nepokojů proti Lukašenkově znovuzvolení v prosinci 2010.

Prezidentské volby se v Bělorusku budou konat 11. října a o Lukašenkově vítězství pochybuje málokdo. Do čela bývalé sovětské republiky se nynější prezident postavil už po volbách v letech 1994, 2001, 2006 a 2010. Evropská unie nikdy volby neuznala za spravedlivé.

Uvolnění "Běloruské zimy"?

Lukašenko v posledních měsících zmírnil svůj tlak proti opozici, řadu jejích vůdců před volbami propustil. Přízeň Západu si vysloužil i úspěšným působením v roli prostředníka při řešení ukrajinské krize. Podle amerických diplomatů Washington uvažuje o tom, že v dohledné době zmírní sankce, které proti Bělorusku už před dvaceti lety vyhlásil.

Na dnešní demonstraci za přihlížení policistů promluvili známí disidenti včetně vůdce Sjednocené občanské strany Anatola Ljabedzky nebo spisovatele Uladzimira Njakljajeva, neúspěšného kandidáta v předchozích prezidentských volbách. Pozvaný Lukašenko podle agentury BelaPAN nepřišel.