V Moskvě zadržovali ukrajinského poslance, šel na pochod za Němcova

Pochod za zavražděného Borise Němcova

Pochod za zavražděného Borise Němcova Zdroj: ctk/ap

Ruská policie na několik hodin zadržela v Moskvě ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka, a to krátce před začátkem smutečního pochodu za zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Podle poslancova advokáta mohl Hončarenko nakonec opustit policejní budovu a odjet vozidlem s diplomatickou značkou v doprovodu ukrajinského konzula v Rusku. V pondělí má podat vysvětlení u správního soudu k okolnostem svého zadržení. Stále prý hrozí, že bude opět zadržen.

Podle ruské televize Rossija 24 by úřady chtěly Hončarenka vyslýchat v souvislosti s údajným podílem na žhářském útoku v Oděse z loňského května, kde 48 lidí, převážně proruských aktivistů, uhořelo v rámci střetů s proukrajinskými demonstranty. Výslech v této věci potvrdila i tisková služba ruských vyšetřovatelů. Poslancův advokát Mark Fejgin zároveň sdělil, že Hončarenko je viněn z neuposlechnutí zákonného požadavku policejního činitele. Podle agentury AFP při pochodu neuposlechl rozkazu zastavit se.

„Policie mě zatkla. Neprovolával jsem žádná hesla, nenesl jsem žádný transparent ani vlajku. Zatkli mě jen kvůli tričku. Teď mě odvádějí na policii,“ napsal Hončarenko prostřednictvím svého mobilního telefonu na sociální síti.

Hončarenko měl pod rozepnutou bundou bílé tričko s vytisknutým obličejem Němcova a nápisem „Hrdinové nikdy neumírají“, což bylo i jedno z hesel prozápadních demonstrací na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) o minulé zimě. Na internetu je také další údajný snímek Hončarenka v policejní cele.

Nynější člen bloku prezidenta Petra Porošenko a bývalý příslušník Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče jel do Moskvy proto, aby se zúčastnil pochodu za Boris Němcova, který byl zavražděn v pátek večer nedaleko Kremlu.

Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman označil zadržení poslance za porušení norem mezinárodního práva a požádal ministra zahraničí, aby se zasadil o propuštění Hončarenka.