V Německu opět nepojedou vlaky, strojvůdci vyhlásili dvoudenní stávku

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn Zdroj: ctk/DPA

Němečtí strojvůdci vyhlásili na středu a čtvrtek stávku v osobní dopravě. Už v úterý odpoledne začnou stávkovat i strojvůdci nákladních vlaků. Informoval o tom Odborový svaz strojvůdců (GDL), který se dlouhodobě pře s vedením železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) o pracovní podmínky, mimo jiné o výši mezd. Zatím není jasné, zda a případně jak protestní akce ovlivní i dopravu na tratích do ČR.

Stávka v osobní dopravě začne ve středu v 02:00 SELČ a potrvá do čtvrtečních 21:00 SELČ. Strojvůdci nákladních vlaků zastaví práci v úterý v 15:00 SELČ a jejich protestní akce skončí v pátek v 09:00 SELČ.

„I po 16 kolech vyjednávání stále chybí výsledky v hlavních tématech,“ zdůvodnil vyhlášení stávky v tiskovém prohlášení svaz GDL. „Vlakový personál nutně potřebuje snížení zátěže. Vyřešena není ani otázka zvýšení mezd,“ uvedly odbory.

Vedení DB odbory za vyhlášení stávky kritizovalo. „Svaz GDL mohl téměř ve všech bodech dosáhnout průběžných výsledků, které žádal. A co se stalo? GDL místo toho znovu škodí železničním cestujícím a DB,“ uvedl v prohlášení Ulrich Weber z představenstva železničního dopravce. Vyzval odbory, aby vyhlášení stávky stáhly.

I po 16 kolech vyjednávání stále chybí výsledky v hlavních tématech

Odborový svaz se pře s vedením DB od loňského léta. Odbory požadují zvýšení mezd o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 38 hodin týdně, zároveň chtějí smluvně stanovit maximální počet odsloužených přesčasů. Svaz GDL navíc žádá, aby při jednání s DB zastupoval kromě strojvůdců i další profesní skupiny, především průvodčí, zaměstnance jídelních vozů a posunovače. Ty dosud zastupují konkurenční odbory EVG.

Vedení DB zatím nesdělilo, jakým způsobem stávka ovlivní dopravu v Německu. Při předchozích šesti protestních akcích, které svaz GDL loni uspořádal, vyjela zhruba třetina plánovaných spojů. Loňské stávky také ovlivnily dopravu do Česka, především na trati z Berlína do Prahy.

Německá veřejnost zpočátku měla pro stávky strojvůdců pochopení, nyní ale roste nespokojenost s neústupností svazu GDL. Nedávný průzkum společnosti YouGov ukázal, že 64 procent Němců s postupem odborů nesouhlasí. Stejný podíl má obavy, že protestní akce strojvůdců mohou z dlouhodobého pohledu negativně ovlivnit výkon německé ekonomiky.