V Německu spadla americká stíhačka F-16, zřejmě kvůli závadě motoru

stíhačka F-16

stíhačka F-16 Zdroj: U.S. Air Force

V lesích na severu Bavorska nedaleko Bayreuthu se zřítila americká stíhačka F-16, pilot se katapultoval a z nehody vyvázl s lehkými zraněními. Zpravodajský portál nordbayerischer-kurier.de s odvoláním na americkou armádu uvedl, že příčinou pádu stroje byla zřejmě závada na motoru.

„Hrozí výbuch. Zatím nevíme, co se stalo s palivem v nádržích,“ uvedli o místě havárie dobrovolní hasiči z Bayreuthu. Vrak letounu se proto hasiči rozhodli nechat vyhořet. Požár, který zachvátil i okolní les, nyní kontrolují američtí vojenští hasiči.

Podle starosty nedaleké obce Prebitz Hanse Freibergera, který na místo nehody dorazil mezi prvními, neskončil v nemocnici v Bayreuthu jen pilot, ale i dva svědci pádu letadla, kteří se nadýchali kouře z požáru stroje.

Portál nordbayerischer-kurier.de uvedl, že zřícený stroj nesl zásobu kerosinu a hydrazinu, který se používá jako palivo pro rakety. Letadlo neslo také cvičnou bombu. Úřady ujišťují, že mají situaci v neobydlené oblasti pod kontrolou, záchranáři ale pro jistotu zakázali lidem přístup do okolí místa neštěstí.

Stíhačka F-16 je jedním z nejrozšířenějších bojových letounů na světě. Vedle Spojených států je používají armády ještě zhruba dvou desítek dalších zemí. Ve světě je v provozu asi 2300 těchto strojů. Armáda USA letadlo poprvé nasadila v roce 1978 a jeho výroba pokračuje dodnes.

Nehoda v Německu je již třetím letošním pádem letounu tohoto typu. V červnu se zřítila F-16 v americkém státě Arizona a v lednu přišlo ve španělském městě Albacete deset lidí o život poté, co na hangár na místní vojenské základně spadla řecká stíhačka stejného typu.

Čtěte více o haváriích vojenských strojů: