V nepálské trekingové oblasti našli 51 těl včetně šesti cizinců

Langtang Lirung

Langtang Lirung Zdroj: Ahtih , CC BY SA 3.0, wiki

Záchranáři objevili těla 51 obětí zemětřesení včetně šesti cizinců v nepálské trekingové oblasti Langtang. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady. V oblasti údolí ležícího přes 60 kilometrů severně od metropole Káthmándú stále pátrají po stovce zahraničních turistů. Po ničivém zemětřesení z minulého týdne bylo podle AFP v postižených oblastech Nepálu dosud objeveno 54 mrtvých cizinců.

Většina z těl nalezených v oblasti Langtang patřila podle úřadů Nepálcům, mezi nimiž byli průvodci, nosiči či majitelé místních ubytovacích zařízení. Mezi šesticí cizinců se dosud podařilo identifikovat jednoho Francouze a jednoho Inda. Stovka cizinců se stále pohřešuje. „Naší prioritou bylo evakuovat přeživší, kterých bylo asi 350, z nichž byla polovina turistů či průvodců,“ řekl AFP Uddáv Prasád Bhattarái z regionálního úřadu.

Zemětřesení podle něj v této oblasti nacházející se poblíž epicentra otřesů způsobilo lavinu a zničilo místní infrastrukturu. Šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková v pátek uvedla, že mezi oběťmi je dosud registrováno 12 občanů unijních zemí a dalších tisíc lidí z EU je pohřešováno. Většinou šlo podle ní o lidi nacházející se právě v údolí Langtang a v oblasti Lukla nedaleko Everestu.