V Nigérii se odpálily tři dívky, zabily 13 věřících

násilí v Nigérii

násilí v Nigérii Zdroj: ctk

Tři nezletilé dívky se dnes ráno odpálily ve městě Damaturu na severovýchodě Nigérie a zabily nejméně 13 lidí, kteří se shromáždili k modlitbě. K trojitému sebevražednému atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, podobné krvavé útoky ale většinou mívá na svědomí islamistické hnutí Boko Haram.

Televize CNN s odvoláním na nigerijské armádní zdroje uvádí, že atentátnice byly dvě - jednou z nich byla starší žena a druhou teprve desetiletá dívka. Podle těchto zdrojů útočnice nálože odpálily v kontrolní zóně zřízené policií kolem míst, kde se lidé modlili během posledního dne ramadánu.

Nejméně 50 lidí zabil dvojitý výbuch v nigerijském městě Gombe už ve čtvrtek. Bezpečnostní síly jej přisuzují hnutí Boko Haram, jehož členové se poté, co je armáda vyhnala z jimi ovládaných území, uchylují k jednotlivým krvavým útokům.

Milice Boko Haram usilují o vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly. V bojích na severovýchodě Nigérie zabily od roku 2009 nejméně 18 tisíc lidí, dalších 1,5 milionu osob muselo kvůli násilí opustit své domovy. Nový nigerijský prezident Muhammadu Buhari si oslabení milic Boko Haram vytyčil jako hlavní prioritu. Od 29. května, kdy byl prezident uveden do úřadu, byly při útocích a bombových explozích, soustředěných především na severovýchodě země, zabity stovky lidí.