V Nigérii zahynulo 153 lidí při letecké havárii

Nigérie; neštěstí; letectví

Nigérie; neštěstí; letectví Zdroj: CTK

Při nedělním pádu letadla, které se zřítilo do hustě osídleného předměstí nejlidnatějšího nigerijského města Lagosu, zahynulo všech 153 lidí na palubě. Potvrdil to podle agentury AP generální ředitel nigerijského Úřadu pro civilní letectví Harold Demuren.

Oběti a zraněné si havárie vyžádala i na zemi, jejich počet ale zatím není znám. Záchranáři, hasiči a policisté se stále snaží zlikvidovat plameny kolem vraku letadla a zvládnout tisícové davy, jež se nahrnuly k místu nejhoršího leteckého neštěstí v zemi po bezmála dvou desetiletích. Prezident Goodluck Jonathan vyhlásil třídenní státní smutek, vlajky na veřejných budovách v zemi byly staženy na půl žerdi. Mezi oběťmi jsou nejméně čtyři čínští občané, oznámila agentura Nová Čína s odvoláním na diplomaty v Nigérii.

Stroj letecké společnosti Dana Air letěl z nigerijské metropole Abuja do Lagosu. Příčina jeho zřícení není zatím známa, agentura AP ale citovala nejmenovaného vojenského činitele, podle něhož piloti krátce před havárií rádiem ohlásili kontrolní věži letiště, že letadlo má problém s motorem. Stroj pak očividně musel přistávat „na břicho“, při tom prorážel střechy, očesával koruny mangovníků a nakonec narazil do dřevozpracující a tiskařské dílny a nejméně dvou velkých obytných domů, než se zastavil.

Nigérie; neštěstí; letectvíNigérie; neštěstí; letectví | CTK

Na místě se zakrátko projevil hlavní životní problém Nigerijců. Místní obyvatelé sice natahali hadice k místu neštěstí, voda ale stačila jen na tři hodiny hašení. A hasičské vozy, jichž je ve státě Lagos s jeho 17,5 milionu obyvatel jen velmi málo, nemohly přivézt dostatek vody. Úřady povolaly k hořícímu vraku cisterny z blízkých stavenišť, ty ale uvázly v úzkých a přeplněných uličkách a nebyly schopné dojet k místu havárie, napsala agentura AP.

Nigérie se podle ní v posledních letech snažila vylepšit image své letecké dopravy mimo jiné tvrzením, že už má plné radarové pokrytí celé země. V zemi, jejíž státní elektrárenská společnost je v troskách, ale občas vypadnou na letištích zároveň rozvody elektřiny i generátory, takže radarové obrazovky oslepnou, podotýká AP.

Nedělní letecké neštěstí je zřejmě nejhorší leteckou katastrofou v Nigérii od září 1992, kdy se krátce po startu v Lagosu zřítilo do bažin vojenské přepravní letadlo. Zahynulo všech 163 vojáků, jejich příbuzných a členů posádky.

Letecká společnost Dana Air zahájila provoz v roce 2008. Podle informace AP disponuje pěti letadly a létá na regionálních a domácích linkách. Lokální média informovala o tom, že stroj této společnosti na téže lince musel v květnu nouzově přistát na lagoském letišti kvůli problémům s hydraulikou.