V řadách Islámského státu bojují dva tisíce Evropanů

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu Zdroj: CTK/AP

V jednotkách extremistického hnutí Islámský stát, které ovládá rozsáhlé území v Iráku a Sýrii, se objevuje stále více Evropanů. Podle posledních údajů Evropské komise se v řadách džihádistů pohybují asi dva tisíce občanů Evropské unie.

K radikálním milicím se přidalo 900 Francouzů, řekl pro rozhlasovou stanici France Info ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Toto číslo podle něj překonává i předchozí nejhorší obavy. Po naverbování podle něj nováčci míří do výcvikových táborů a poté na bojiště do Iráku či Sýrie.

Německé tajné služby uvádějí, že mezi džihádisty v Sýrii a Iráku bojuje okolo 400 Němců, jejich počet v posledních měsících roste. Podle televizní stanice ARD se mezitím asi stovka dalších vrátila do Německa. To potvrzuje i Spolkový úřad pro ochranu ústavy. „Mezi navrátivšími džihádisty je asi 25 těch, kteří sbírali bojové zkušenosti v Sýrii,“ citovala ARD šéfa úřadu Hanse Georga Maaßena.

Německem nedávno otřáslo zjištění, že pro Islámský stát bojuje skupinka obyvatel porýnského městečka Dinslaken. Ti na sebe upozornili brutálním snímkem useknuté hlavy nepřátelského válečníka, který se objevil na internetu. Jeden člen skupiny také zřejmě zemřel při sebevražedném atentátu, který stál život dvacet příslušníků kurdských jednotek pešmerga.

Početnou skupinu islámských bojovníků tvoří zřejmě Rakušané. Zatímco v roce 2013 se podle Vídně do občanské války v Sýrii zapojilo okolo sta Rakušanů, o rok dříve jich bylo jen asi 30 či 40.