V Rusku staví stadion otroci z KLDR, stavební společnosti se snaží ušetřit

Nový stadion Zenitu bude jedním z nejmodernějších v Evropě

Nový stadion Zenitu bude jedním z nejmodernějších v Evropě Zdroj: piterarena.com

Pohled na stadion Zenitu
Nový stadion Zenitu Petrohrad
Vizualizace Zenit Areny
4
Fotogalerie

Dvě ruské stavební společnosti využívají podle informací listu The Moscow Times severokorejské otroky, kteří pracují na stavbách pro Mistrovství světa ve fotbale v roce 2018. Podle norského fotbalového časopisu Josimar jich jen na stadionu Zenit v Petrohradu nuceně pracuje 110.

Severokorejci jsou podle Josimaru na stavbě sedm dní v týdnu, žijí v nelidských podmínkách a spí v přepravních kontejnerech. Jednoho muže navíc podle norských novinářů našli nedaleko staveniště mrtvého.

Stadion Zenit se staví už 11 let. Původně měl sloužit jako nová aréna pro FK Zenit Sankt-Petěrburg  a měl vyjít na 220 milionů dolarů. Poté, co ale Moskva vyhrála pořadatelství mistrovství světa, stalo se ze stadionu klíčové místo poháru a náklady rostly. Už teď převýšily 1,5 miliardy dolarů.

Využívání severokorejských pracovníků je přinejmenším kontroverzní. Řada lidskoprávních organizací je popisuje jako rukojmí a otroky. Ve většině případů jde 90 procent jejich platu přímo do rukou severokorejské vlády, pracovníci jsou navíc pod neustálým dohledem.

Vzhledem k sankcím, které mezinárodní společenství na Severní Koreu uvalilo kvůli jejímu jadernému programu, je práce v zahraničí jedním z mála příjmů režimu. OSN odhaduje, že si takto Pchjongjang přijde na dvě miliardy dolarů.

Ani v Rusku nejde o první případ zaměstnávání Severokorejců. Podle údajů ruského ministerstva práce v zemi jen v roce 2015 pracovalo na 47 tisíc občanů KLDR. Místní firmy jim údajně dávají přednost kvůli jejich „pečlivosti a tvrdé práci.“

Článek byl publikován na serveru Info.cz