V Rusku začínají volby do parlamentu. Tesla se bude podílet na bezpečnosti dat v autech

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Profimedia.cz

Elon Musk před pár dny navštívil staveniště Gigafactory v Německu.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Kudla do zad od Australanů

Francie ve čtvrtek ostře kritizovala Spojené státy kvůli jejich nové spolupráci s Austrálií, v jejímž důsledku Canberra zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek. Ukazuje to na nedostatek soudržnosti v době, kdy oba spojenci čelí společným výzvám v indo-pacifickém regionu, uvedla ve čtvrtek francouzská ministerstva zahraničí a obrany. Šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian rozhodnutí označil za "brutální", mnohem víc než současnému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se podle něj podobá činům jeho předchůdce Donalda Trumpa. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella nový bezpečnostní pakt ukazuje, že EU musí rozvíjet svou vlastní obranu a bezpečnost. "Opravdu nám vrazili kudlu do zad," řekl Le Drian stanici France Info. "Toto jednostranné, brutální, nepředvídatelné rozhodnutí se velmi podobá těm, jaká činil Trump," dodal ministr.

Rusové volí parlament

V Rusku začínají volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu. V hlasování, které potrvá tři dny, se očekává vítězství vládní strany Jednotné Rusko spojené s prezidentem Vladimirem Putinem. Rusové rovněž v řadě oblastí vybírají nové složení regionálních sněmů nebo gubernátory. Jako první se vzhledem k časovému posunu otevřely volební místnosti na ruském Dálném východě, a to v 8:00 místního času (tedy ještě ve čtvrtek v noci středoevropského času). Poslední možnost vhodit hlasovací lístek do uren budou mít Rusové v neděli do 20:00 místního času (20:00 středoevropského).

Poprvé mohou obyvatelé sedmi oblastí hlasovat také na dálku, napsala agentura TASS. Podle šéfky ústřední volební komise Elly Pamfilovové si tento způsob hlasování vybralo přes 2,6 milionu Rusů. Celkem komise registruje více než 108 milionů voličů v samotném Rusku a další dva miliony v zahraničí.

Z trhů a burz

Americké akcie uzavřely smíšeně, dolar zpevnil

Americké akcie uzavřely smíšeně. Tři hlavní indexy amerického akciového trhy většinu seance oslabovaly a ke konci obchodování převážnou většinu ztrát smazaly, index Nasdaq nakonec posílil. Nečekaný růst amerických maloobchodní tržeb potvrdil sílu oživení americké ekonomiky, to vedlo ke zvýšení výnosů dluhopisů americké vlády a k výprodeji akcií technologických firem. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve čtvrtek klesl o 0,18 procenta a uzavřel na 34 751,32 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,16 procenta na 4473,75 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, stoupl o 0,13 procenta na 15.181,92 bodu.

Tesla bude spolupracovat na bezpečnosti aut

Výrobce elektromobilů Tesla bude spolupracovat s globálními regulačními orgány, aby zajistil bezpečnost dat, řekl v pátek na Světovém energetickém kongresu v Číně Elon Musk. „S rychlým růstem technologií v autonomním řízení rostou i obavy ohledně zabezpečení dat vozidel více než kdykoliv předtím,“ řekl Musk ve video projevu a dodal, že za zabezpečení dat není zodpovědnost pouze jedné společnosti.

Automobily jsou vybaveny stále větší řadou senzorů a kamer, které pomáhají řidičům. Data, která takové zařízení generuje, však mohou výrobci použít také k vývoji nových technologií, jako jsou systémy autonomního řízení, vyvolávající obavy o soukromí a bezpečnost, zejména pokud jsou informace zasílány do zahraničí.

Tweet dne

Pražský hrad ve čtvrtek zveřejnil zprávu o zdravotním stavu prezidenta České republiky, který je stále hospitalizován ve Vojenské nemocnici v Praze. Podle zprávy je dehydratovaný a mírně vyčerpaný.

Stane se dnes

  • Bude zveřejněna konečná zpráva o vývoji inflace v EU za srpen
  • Francouzský soud projedná žalobu ministerstva financí na americkou technologickou společnost Apple za údajné zneužívání smluvních podmínek při prodeji softwaru v jeho obchodě s aplikacemi App Store
  • Proběhne zasedání ministrů zemědělství největších světových ekonomik G20