V Sýrii probíhají válečné zločiny, země je před kolapsem, varuje OSN

Výbuch v Sýrii

Výbuch v Sýrii Zdroj: CTK

V Sýrii jsou podle vyšetřovací komise OSN páchány válečné zločiny a měly by se řešit soudně, buď před Mezinárodním trestním soudem (ICC) nebo před speciálními tribunály. Vyšetřovatelé také vyzvali světové společenství, aby zajistilo, aby do Sýrie přestaly proudit zbraně. Sýrie je podle zprávy "rozdrolená a na pokraji kolapsu".

Za zločiny je podle ní jak syrská armáda, tak radikálové z Islámského státu (IS). „Závažné porušování lidských práv a mezinárodních zákonů v neztenčené míře pokračuje a zhoršuje se, protože zůstává netrestáno. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN nejsou plněny. Vládní síly i Islámský stát páchají zločiny proti lidskosti,“ uvádí se ve zprávě, která vychází krátce předtím, kdy syrský konflikt vstoupí do šestého roku.

Vyšetřovatelé chtějí, aby syrská vláda ukončila „necílené a nepřiměřené“ útoky v oblastech obývaných civilisty. V Sýrii podle šetření bojuje „nepřehledné množství skupin, které z ciziny řídí složitě vytvořené aliance“.

V kritice mířené na USA a Rusko se ve zprávě uvádí, že mezinárodní mocnosti stejně jako regionální státy navenek usilují o mír, avšak ve skrytu „posilují stupňování vojenského konfliktu“.

Spravedlnost by měly zjednat tribunály

Komise, již tvoří nezávislí odborníci, dlouhodobě upozorňuje na zneužívání civilistů, kteří jsou vystaveni obléhání a hladovění. Sestavila seznam údajných válečných zločinců a jednotek, které se podílejí na zločinech. Seznam je ale tajný a uložený v Ženevě.

Šéf vyšetřovací komise Paulo Pinheiro prohlásil, že nikdo z účastníků bojů nedodržuje mezinárodní humanitární právo. „Civilisté, kteří nesou následky obléhání, jsou pouhými loutkami. Jejich utrpení násobí fakt, že v zemi nefunguje civilní ochrana,“ řekl.

Komise doporučuje, aby Rada bezpečnosti OSN pohnala Sýrii k ICC nebo k ad hoc vytvořeným tribunálům a zjednala spravedlnost. Předchozí snahy dostat Sýrii před ICC zablokovaly Rusko a Čína. Rusko a USA nyní vyjednávají o ukončení bojů a podle čerstvých zpráv se dohodly, že příměří začne platit v sobotu. Pak by mohly být obnoveny mírové rozhovory, které jsou přerušeny od 3. února.