V Sýrii probíhají za podpory Rusů etnické čistky, říká turecký premiér

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Cílem útoků syrských jednotek podporovaných Ruskem v severosyrském Halabu i v celé Sýrii jsou etnické čistky. Syrská vláda se tak spolu s Moskvou snaží docílit toho, aby v zemi zůstali jen příznivci režimu prezidenta Bašára Asada, řekl v Haagu turecký premiér Ahmet Davutoglu po jednání se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem. "Každý uprchlík, kterého přijmeme, napomáhá jejich politice etnických čistek, ale běžence budeme nadále přijímat," dodal Davutoglu.

Za pokrytce pak označil ty, kteří mlčí ohledně ruského bombardování Sýrie a zároveň vyzývají Ankaru, aby uprchlíky neodmítala. Na syrské civilisty podle Davutoglua útočí také ozbrojenci ze strany syrských Kurdů (Strany demokratické unie, PYD) podporovaní Ruskem, kteří prý páchají válečné zločiny.

Tři miliardy eur, které Turecku přislíbila Evropská unie jako pomoc pro zvládání uprchlické krize, jsou podle Davutoglua jen první etapou dohody Ankary s Bruselem. Pokud bude potřeba další pomoc, přijdou na řadu další jednání, dodal Davutoglu.

U turecké hranice je v tuto chvíli podle tiskových agentur několik desítek lidí, kteří minulý týden uprchli před útoky jednotek syrské vlády a Ruska proti opozičním silám v oblasti Halabu.

Ankara v předchozích dnech přijala asi deset tisíc uprchlíků, pak hranice uzavřela a údajně pouští pouze nemocné a zraněné. Stanové tábory pro uprchlíky jsou podle humanitárních organizací přeplněné. Turecko už přijalo na 2,7 milionu Syřanů, kteří prchají před občanskou válkou.