V Sýrii se zřítil ruský vrtulník, posádka zahynula

Ilustrační foto (ruský vrtulník Mi-24)

Ilustrační foto (ruský vrtulník Mi-24) Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Sýrii spadl poblíž Homsu vrtulník ruské armády. Podle agentury RIA Novosti zahynuli dva členové posádky a jejich těla byla evakuována na leteckou základnu. Podle RIA Novosti, která čerpala z informace ruského ministerstva obrany, vrtulník nebyl sestřelen. Tuto verzi potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a řekl, že příčinou nehody byly technické problémy.

Incident se stal v noci na dnešek. „Dva členové posádky zemřeli. Při záchranné vyhledávací operaci byla jejich těla evakuována a jsou na letecké základně Hmímím. Vrtulník nebyl terčem palby,“ stojí v oznámení ministerstva. Rusko po dnešní nehodě ztratilo od loňska v Sýrii sedm vojáků, z nichž jeden podle armády spáchal sebevraždu.

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září a letos v březnu nařídil prezident Vladimir Putin část kontingentu stáhnout. Rusové, kteří v Sýrii zůstali, pomáhají syrské armádě v boji proti radikálům.

Ačkoli od konce února platí v Sýrii příměří, v minulých dnech byly boje ve značné síle obnoveny v okolí Halabu, v provincii Latákíja a také Hamá. Tento týden mají být v Ženevě obnoveny mírové rozhovory a jejich koordinátor Staffan de Mistura při pondělním jednáním v Damašku žádal syrskou vládu, aby se zasadila o udržení klidu zbraní.

Konečný útok na povstalce

Syrský premiér Vaíl Halkí o víkendu oznámil, že |syrská armáda chystá ofenzívu na dobytí Halabu a že při ní bude pomáhat ruské letectvo.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v minulých 24 hodinách bylo příměří porušeno v sedmi případech. Šest z nich připadá na západní provincii Latákíja a jeden na Homs. V Latákíji prý na syrské vojáky útočí skupina Ahrár aš-Šám. Jde o jednu z nejsilnější povstaleckých skupin, která je však zastoupena v mírových jednáních, ačkoli ji Damašek považuje za teroristickou.

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád v rozhovoru pro agenturu TASS řekl, že vojenské akce u Halabu jsou přípravou na další ofenzívu proti teroristům v Rakce a Dajr az-Zauru, tedy v provinciích ovládaných Islámským státem.