V syrském Halabu prý za týden bojů zemřelo přes 200 civilistů

Trosky v druhém největším městě Sýrie Aleppu (Halabu)

Trosky v druhém největším městě Sýrie Aleppu (Halabu)

V severosyrském Halabu zemřelo za týden bojů přes 200 civilistů. Oznámila to syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). Organizace Lékaři bez hranic zveřejnila novou bilanci středečních náletů na nemocnici v Halabu. Při útoku zahynulo nejméně 50 lidí, bylo mezi nimi šest zdravotníků.

Prudké boje v Halabu ohrožují příměří a také mírové rozhovory, které mají v květnu pokračovat dalším kolem. Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že se podařilo vyjednat „klid“ pro oblasti Damašek a Latákíja. Syrská armáda tuto zprávu potvrdila, ale podle RIA Novosti chystá ofenzivu proti radikálům v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur. Podle syrských sdělovacích prostředků při dnešních bojích povstalci zasáhli ve vládní část Halabu mešitu a zabili tři lidi.

Město Halab je od roku 2012 rozděleno na čtvrti ovládané syrskou armádou a na ty, které mají pod kontrolou povstalci. V posledních dnech byly boje hlášeny v obou částech. SOHR tvrdí, že v minulých sedmi dnech zemřelo při náletech na povstalecké oblasti nejméně 123 civilistů včetně 18 dětí a při povstaleckém ostřelování vládních čtvrtí pak přišlo o život nejméně 71 civilistů, mezi nimiž bylo 13 dětí.

Ve středu pozdě večer byla bombardována halabská nemocnice provozovaná Mezinárodním výborem Červeného kříže a organizací Lékaři bez hranic (MSF). Podle prvotních informací na místě zahynulo 27 lidí, dnes MSF bilanci navýšila na nejméně 50 mrtvých.

Organizace varovala, že 250 tisícům obyvatel v povstaleckých oblastech Halabu hrozí, že budou zcela odříznuti od lékařské péče. Opozice a také USA útok připsaly syrské vládě, která to ale odmítla. Její spojenec Rusko dokonce oznámilo, že nemocnici mohlo zasáhnout letadlo koalice, která bojuje proti Islámskému státu a již vedou USA. Tato koalice to ale vyloučila.

Moskva hovoří o útoku teroristů

Boje pokračovaly také dnes a byla při nich zasažena klinika ve východní čtvrti Al-Mardža. Podle členů místní opozice tam zemřeli tři lidé, agentura AFP hovoří o několika zraněných, mezi nimiž je jeden zdravotník. Klinika je těžce poškozena. Syrská agentura SANA oznámila, že povstalci několika raketami zasáhli mešitu ve vládní čtvrti Báb al-Faradž ve chvíli, kdy z ní vycházeli lidé.

Útok prý nepřežily tři osoby a 25 lidí bylo zraněno. Syrská státní televize informovala dokonce o nejméně 15 mrtvých a 30 zraněných. Náboženská rada Halabu doporučila zrušit dnešní polední modlitby v halabských mešitách v obavách, že by nové nálety mohly ohrozit životy věřících. „Srdce věřících trpí, ale zachování životů je důležitou náboženskou povinností,“ sdělila rada.

Ruská diplomacie dnes odsoudila ostřelování svého konzulátu v Halabu a označila ho za „teroristický útok“. Jak ministerstvo uvedlo, při útoku ve čtvrtek odpoledne nebyl naštěstí nikdo zraněn. Minometná palba zasáhla pozemek konzulátu i prostor těsně před vchodem. Všichni ruští diplomaté byli z Halabu odvezeni již v lednu 2013, budovu od té doby stráží Syřané. Moskva se domnívá, že na konzulát útočili radikálové z fronty An-Nusra napojené Al-Kájdu a jejich spojenci.

Agentura RIA novosti s dovoláním na zdroj blízký diplomatům v Ženevě, oznámila, že se Rusko s USA dohodly, že v Damašku a okolí má platit klid 24 hodin a v Latákíji 72 hodin. Potvrdila to v prohlášení také syrská armáda, podle níž začne příměří platit 30. dubna v jednu hodinu ráno místního času (o dnešní půlnoci SELČ).

Podle armády rozhodnutí platí po 24 hodin pro oblast Ghúta, která se nachází východně od hlavního města, a pro Damašek, 72 hodin pak pro oblasti na severu provincie Latákíja. Pro Halab neplatí. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že „klidový režim“ zakazuje vojenské aktivity a použití všech druhů zbraní.