V továrně Swatch hořelo. Dodávky hodinových strojků se opozdí

Hodinky Swatch

Hodinky Swatch Zdroj: CC BY-SA 2.0: chinnian

Dílnu v závodě švýcarského výrobce hodinek Swatch zničil požár. Výrobu některých součástek se proto může zpozdit o několik týdnů. Uvedl to šéf firmy Nick Hayek.

Swatch Group je největším světovým výrobcem hodinek. Mezi zákazníky společnosti, která má téměř monopol na hodinové strojky, patří výrobci luxusního zboží Richemont, LVMH či Hermés.

Požár vypuknul v části továrny, kde se provádí galvanizace kovových dílů na ochranu proti korozi. Generální ředitel Swatch Nick Hayek agentuře Reuters řekl, že oheň spíše než samotnou skupinu Swatch nejvíce zasáhne výrobce hodinek, kteří kupují díly od její dceřiné firmy ETA SA Manufacture Horlogère Suisse. Požár, jehož příčiny zatím nejsou známy, zničil jednu dílnu ETA ve švýcarské obci Grenchen a další dílnu poškodil. Podle firmy se obešel bez zranění.

„Musíme vyčistit všechny stroje a provést reorganizaci. Ve výrobě nastane menší zpoždění tři nebo čtyři týdny, možná o něco déle,“ sdělil Hayek. Swatch Group letos na jaře získala od švýcarského antimonopolního úřadu souhlas omezit prodej svých strojků konkurenci. Postupné omezování prodeje součástek by mohlo vést ke snížení dodávek pro některé společnosti v odvětví.