V Turecku kvůli puči hrozí soud deseti cizincům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Deseti cizincům hrozí v Turecku soud v souvislosti s nedávným zmařeným pokusem o puč. Oznámil to podle agentury Reuters turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. Cizince podle něj Ankara podezřívá z kontaktů s tureckým duchovním žijícím v USA Fethullahem Gülenem. Toho Turecko obviňuje, že puč zosnoval.

Národnost cizinců Kurtulmuş neupřesnil. Dodal, že na útěku je stále 216 vojáků podezřelých z účasti na červencovém převratu, z toho devět generálů.

Gülenovo sociálně zaměřené hnutí pronásleduje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dlouhodobě. Po pokusu o převrat tažení proti němu ještě zintenzivnil. Ve státních institucích přišlo o místa několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů.

Turecká média podporující Erdogana umístila na seznam údajných zahraničních pučistů i občanku Slovenska Sylvii Tiryakiovou. Ta to ale popřela, informoval slovenský zpravodajský server sme.sk. Tiryakiová žije v Turecku 15 let. Působí jako akademička na istanbulské univerzitě. Podle slovenského ministerstva zahraničí je v pořádku a kontakt s ní má slovenský konzulát v Istanbulu.