V závěru kampaně potřebuje Mitt Romney hlasy nerozhodnutých žen

Obama se s Romneym celkem utká ještě ve dvou debatách. Další se uskuteční 16. října v Hempsteadu ve státě New York a poslední 22. října ve floridském městě Boca Raton. (Foto ČTK)

Obama se s Romneym celkem utká ještě ve dvou debatách. Další se uskuteční 16. října v Hempsteadu ve státě New York a poslední 22. října ve floridském městě Boca Raton. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Demografické zařazení rozděluje americké voliče více, než by se na první pohled mohlo zdát. Zvláště patrné je to u žen, které tvoří polovinu elektorátu a zároveň svébytnou skupinu se zájmem o specifická témata kampaně. Právě na ženy zamířili v posledních týdnech stratégové republikána Mitta Romneyho svou kampaň. Jejím cílem je stáhnout náskok, který u Američanek dosud má Barack Obama.

Statisticky je mezi nerozhodnutými voliči více žen než mužů a zmenšení genderového rozdílu se tak může výrazně promítnout do celkových výsledků.

Romney se snaží změnit obrázek, který si o něm řada voliček udělala na základě vystupování během nezvykle vyhrocených republikánských primárek. Romneyho kvůli nim vnímají jako mnohem konzervativnějšího, než ve skutečnosti je, tvrdí republikánův tým. Příznivcům rozeslal e-mail podepsaný Romneyho zástupkyní z doby, kdy byl guvernérem. Polovinu lidí v jeho nejužším týmu prý tvořily ženy.

Oproti mužům si voličky vedle ekonomiky mnohem více všímají postojů kandidátů k sociálním otázkám, hlavně potratům a dostupnosti antikoncepce. Otázka potratů rozdmýchává v USA vášně i čtyřicet let po jejich legalizaci. Zde je Romney na tenkém ledě. Svůj názor na přerušení těhotenství totiž v posledních deseti letech otočil.

Čtěte také:

Kandidáti vyhlížejí čísla o stavu ekonomiky, zvláště z trhu práce

Ve druhé, ostřejší debatě prezidentských kandidátů útočil Obama

Americké firmy svým zaměstnancům vnucují Romneyho

Během kandidatury na guvernéra Massachusetts v roce 2002 vystupoval jako zastánce ženského „práva volby“, dnes potraty uznává jen ve výjimečných případech. Toho využívá kampaň Baracka Obamy – liberální přístup současného prezidenta k otázce zmiňuje podle New York Times jeho každý desátý televizní spot.

Obama ztratil hlavně na Jihu

Barack Obama si sice vede dobře u žen, ztrácí ale na jiných demografických frontách. Podle průzkumu agentury Gallup mu oproti roku 2008 prudce ubylo voličů mezi obyvateli Jihu, vysokoškolsky vzdělanými lidmi, bělochy a generací mezi 30 a 49 lety. Zachovává si sice přízeň mladých do 29 let, seniorů, obyvatel Středozápadu a lidí s jinou než bílou barvou pleti, u žádné ze skupin ale výrazněji neposílil.