Václav Havel má jako čtvrtý Evropan bustu v americkém Kongresu

V budově Kongresu byla odhalena busta někdejšího prezidenta Václava Havla

V budově Kongresu byla odhalena busta někdejšího prezidenta Václava Havla Zdroj: Twitter @JasonSteinhauer

V budově amerického Kongresu byla k 25. výročí pádu železné opony odhalena busta bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Dnešní slavnostní události, před kterou zazněly státní hymny obou zemí, se za českou stranu zúčastnil mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka a za americkou předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Roušku z busty, kterou vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, pomohla sejmout vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová. Přítomni byli mimo jiné šéf české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová nebo šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Churchill, Wallenberg, Kossuth a nyní Havel

Havel je po britském premiérovi Winstonu Churchillovi, švédském diplomatovi a zachránci Židů Raoulu Wallenbergovi a maďarském bojovníkovi za svobodu a nezávislost Lájosi Kossuthovi teprve čtvrtým Evropanem, jehož busta se ocitla v americkém Kongresu.

„Sešli jsme se, abychom ocenili velkého hrdinu, člověka a dramatika,“ prohlásil Boehner, podle kterého Havel prožil život plný paradoxů. Exprezident podle kongresmana dosáhl vítězství díky pravdě, což byla jediná zbraň, kterou proti němu komunistický režim nemohl použít. „Touto bustou chceme ocenit to, že i obyčejní lidé mohou dosáhnout velkých věcí,“ dodal Boehner. Vyjádřil také přesvědčení, že Havel by při své skromnosti byl jistě v rozpacích, že se mu dostalo takovéto pocty. Boehner přitom připomněl Havlova slova, že to, že se po sametové revoluci stal prezidentem, bylo tím nejhorším, co se mu mohlo stát.

Při ceremonii vystoupil také kaplan Sněmovny reprezentant Patrick Conroy, který upozornil, že busta má připomínat, co Havel vykonal, a být pro ostatní inspirací. Podle Pelosiové Havlovo vůdcovství překonalo hranice jeho země.

Sobotka: Busta je poctou všem, kdo nepodlehli útlaku

Sobotka v projevu zdůraznil, že odhalení busty je také poctou všem, kteří nepodlehli útlaku a bojovali za svobodu.

Boehner připomněl, že Havel měl rád rock, i když podle Albrightové neměl smysl pro rytmus. K okořenění slavnostního okamžiku pak šéf Sněmovny reprezentantů pozval zpěváka Billyho Gibbonse ze slavné skupiny ZZ Top, který krátce zazpíval.

Jana Havligerová: Zemanova jízda na negativní vlně