Válka proti energeťákům. Německá strana Zelených je chce zakázat pro mladistvé do 16 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Letitý boj proti energetickým nápojům přináší další kapitolu. Německá strana Zelených požaduje, aby byly tyto nápoje zakázány pro děti a mladistvé do 16 let. Hlavním důvodem je příliš mnoho obsaženého cukru a kofeinu v nich. Uvedl to německý server merkur.de

Do čela boje proti energetickým nápojům se v posledních dnech postavila především členka Zelených Renate Künast. „Tyto nápoje představují pro každého desátého dospívajícího člověka v Německu zdravotní rizika,“ uvedla politička. 

Odborníci uvádějí, že nadměrné pití těchto nápojů může vést k nespavosti, mentálním poruchám a nevolnostem. Spolkový úřad pro hodnocení rizik nedávno potvrdil, že užívání energetických nápojů může u dětí a mladistvých vést až ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Německo by se tak mohlo zanedlouho zařadit po bok Velké Británie. V ostrovní zemi už v minulém roce přistoupila většina supermarketů a obchodních řetězců k zákazu prodeje energetických nápojů mladším 16 let. Jedním z hlavních důvodů byl případ pětadvacetiletého mladíka, který údajně pil 15 plechovek energetických nápojů denně a nakonec spáchal sebevraždu. Jeho rodina byla přesvědčena o tom, že mu nadměrné požívání těchto nápojů způsobilo deprese. 

Energetické nápoje a jejich konzumace je velmi rozšířená i v Česku. Pro nápojové firmy jsou jednou z růstových kategorií. Regulace pro obchodování s nimi ale zavedena není.