Třetina vyprodukovaných potravin končí v koši. Odpad ale nabízí bilionové tržní příležitosti

Národní potravinová sbírka v Česku.

Národní potravinová sbírka v Česku. Zdroj: Byznys pro společnost

Národní potravinová sbírka v Česku.
Národní potravinová sbírka v Česku.
Národní potravinová sbírka.
Národní potravinová sbírka.
TooGoodToGo je jeden ze startupů, který téma plýtvání jídla řeší.
6
Fotogalerie

Potravinový odpad stojí světovou ekonomiku dva a půl bilionu dolarů ročně. Vyhozené jídlo ale rovněž vyprodukuje osm procent všech emisí skleníkových plynů, tedy čtyřikrát více než letecký průmysl. Je několik možností, jak problém s odpadem vyřešit a zároveň si na tom založit podnikání. 

Debata kolem potravinového odpadu roste, upozorňuje server americké televizní stranice CNBC, a nabízí několik příkladů, jak řešit tento celosvětový problém

Redistribuce

Jednou ze tří představených možností je redistribuce jakou nabízí singapurská potravinová banka The Food Bank Singapore. Nezisková organizace shromažďuje přebytečné jídlo, které následně přerozděluje do domovů důchodců nebo charitativních organizací.

Zakladatelé neziskovky tak chtějí vyřešit dva problémy najednou – ekologický i sociální. A pro svůj záměr se snaží přesvědčit jak soukromé podnikatele, tak i korporace. Jídlo, které by jinak skončilo v koši, distribuují zatím mezi 310 charitativních organizací a 200 tisíc jednotlivců.

„Zatím jsme na samém začátku, čeká nás hodně práce na tom, abychom přesvědčili podnikatele o výhodách tohoto konceptu,“ uvedl Nichol Ng, jeden ze zakladatelů společnosti. Dodavatelé podle něj zatím nedokáží efektivně reagovat na měnící se trh s potravinami.

Upcyklace přímo u zdroje

Singapurská společnost Good For Food se oproti tomu snaží zabránit plýtvání jídlem v samých počátcích. Díky speciálním monitorovacím technologiím se podle generálního ředitele Raynera Loie daří po půl roce od jejich implementace snížit potravinový odpad o 30 až 50 procent a tím ušetřit tři až osm procent nákladů.

„Učíme kuchaře, jak některé potraviny nebo ingredience použít pro přípravu jiného jídla,“ přiblížil koncept Loi a jako příklad uvedl další využití bramborových slupek pro zdobení.

Speciální monitorovací zařízení, která firma vyvinula, nabízí jak soukromým, tak i profesionálním kuchyním.

Výroba energie

Izraelská společnost Homebiogas pak mění potravinový odpad pomocí bakterií na bioplyn. „Veškerá energie, kterou spotřebujeme, může pocházet z organického odpadu. Nabízíme tak řešení problému s nedostatkem energií a zároveň tak likvidujeme odpad, který kontaminuje životní prostředí,“ uzavřel ředitel společnosti Yair Teller.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství odhaduje, že přibližně třetina všech vyprodukovaných potravin na světě se nespotřebuje a vyhodí. Pokud by bylo celkové množství vyplýtvaných potravin bráno jako samostatná země, byla by třetím největším producentem skleníkových plynů po Číně a USA.