Valonsko drží EU v šachu, Belgie kvůli němu nemůže podepsat dohodu s Kanadou

Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA

Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA Zdroj: Reuters

Valonský premiér Paul Magnett
Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA
Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA
4
Fotogalerie

Belgický premiér Charles Michel oznámil předsedovi unijních summitů Donaldu Tuskovi, že jeho země nyní nemůže podepsat unijní obchodní smlouvu CETA s Kanadou. Michel to podle belgických médií uvedl po jednání s představiteli regionálních vlád. 

Trvá tedy odmítavý postoj valonského parlamentu k dokumentu. Evropská unie dala o víkendu Belgii čas do dnešního večera, aby věc vyřešila.

"Žádali po nás, abychom dnes dali jasnou odpověď. Jasná odpověď zní v této chvíli 'ne'," citovala Michela agentura AFP. Kromě Valonska mají vůči CETA své výhrady také dva další belgické regiony.

Po Michelové oznámení není zatím jasný osud na čtvrtek plánovaného summitu EU-Kanada. Na něm měla být šest let vyjednávaná obchodní dohoda původně podepsána. Kanadská strana už dala najevo, že bez podpisu dokumentu, se kterým souhlasí všechny ostatní země unie, nemá konání schůzky velký smysl.

„Jsem velice zklamaný, že se nepodaří tak propracovanou a pokrokovou obchodní dohodu podepsat. Ačkoliv v celé EU panovala na přínosech CETA všeobecná shoda, nepatrné menšině se povedlo na základě ničím nepodložených argumentů dlouho plánovaný podpis zhatit. Považuji to za nezodpovědné chování, které bude mít negativní důsledky pro ekonomiku i pověst EU a jejích členských států,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Stále doufám, že dohoda bude alespoň se zpožděním podepsána a vejde v platnost,“ dodal.

Čtvrteční summit Evropské unie a Kanady, kde by měla být podepsána obchodní smlouva CETA, je stále možný, prohlásil na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Tento názor prý sdílí společně s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Společně podle Tuska také vyzývají všechny strany, aby nalezly řešení situace.

Valonský socialistický premiér Paul Magnette, který se v posledních několika dnech stal symbolem odporu vůči dohodě, dával už při příchodu na dnešní jednání najevo, že za stávající situace není souhlas jeho regionu možný. Opakovaně v posledních dnech ale také zdůrazňoval, že pro jednání je třeba více času než jen do dnešního večera.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas dnes novinářům řekl, že situaci musí vyřešit především belgická strana, které je EU připravena pomoci. Vyzval také všechny k trpělivosti.

O víkendu dostala Belgie čas do pondělního večera, aby věc vyřešila a vyjasnilo se, zda bude možné ve čtvrtek schůzku s kanadským premiérem Justinem Trudeauem v Bruselu zorganizovat. Předseda valonského parlamentu André Antoine v pondělí dopoledne reagoval prohlášením, že "ultimáta není možné respektovat" a Valonsko žádá transparentnost a respektování demokratických pravidel.

Text CETA není možné změnit, snahy vyjednávačů se dosud soustředily na řešení valonských obav z dohody v právně závazné doprovodné deklaraci.