Německo smí podpořit smlouvu s Kanadou, obchodní dohoda CETA stále žije

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár".

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár". Zdroj: Petr Horky

Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku
Přístav v Hamburku (ilustrační foto)
Přístav v Hamburku (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Spolkový ústavní soud nezakázal německé vládě, aby souhlasila s podpisem dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA). Politické škody by podle něj byly veliké.

Obchodní dohoda mezi EU a Kanadou stále žije. Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel pro ni bude moci příští úterý na zasedání ministrů hospodářství zvednout ruku. Dovolil mu to spolkový ústavní soud, jenž předběžně odmítl ústavní stížnosti více než 200 tisíc občanů, kteří požadovali, aby spolková vláda dohodu odmítla.

Po odsouhlasení smlouvy národními ministry může Evropská komise jménem členských států dohodu oficiálně podepsat na euro-kanadském summitu, který se uskuteční 27. října. Jakmile ji ratifikuje také Evropský parlament, může být smlouva provizorně v omezeném režimu aplikována. Plnou platnost získá až po ratifikaci ve všech členských státech.

Německý ústavní soud mohl být tím posledním, kdo pětileté vyjednávání zhatí. Jenže soudci uznali, že kdyby podpis dohody znemožnili, způsobili by Německu nezvratné politické škody, které by byly mnohem větší než její provizorní aplikace. „Zákaz by poškodil důvěryhodnost Německa,“ prohlásil prezident ústavního soudu Andreas Vosskuhle.

Soudci ovšem Gabrielovi nedali bianko šek. Na definitivní verdikt o slučitelnosti dohody s německým ústavním pořádkem si vláda bude muset ještě počkat. Navíc soudci vládě dali několik podmínek pro souhlas s dohodou. Vláda třeba musí zajistit, že Německo bude mít možnost od smlouvy odstoupit. V platnost také mají vstoupit jen ta ustanovení, jejichž sjednání spadají do kompetence Evropské komise.

Nyní budou spolkoví ústavní soudci posuzovat věcné námitky stěžovatelů. Těm vadí, že ve smíšeném výboru nebude mít Německo svého zástupce, přestože jeho rozhodnutí budou pro zemi závazná. Nelíbí se jim ani nově zřízený investiční soud, který bude řešit spory mezi firmami a státy. To prý omezí německou suverenitu.

Proti dohodě s Kanadou se vzedmul odpor také v sousední Francii. Na začátku října ovšem nakonec těsnou většinou parlament odmítl deklaraci, která by vládu vyzvala, aby zabránila provizorní platnosti smlouvy. Ruku pro podpis dohody příští týden zvedne také český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jemuž dala zelenou ve středu česká vláda.

Dohoda může narazit v Belgii Očekávaným podpisem euro-kanadské obchodní dohody na konci října útrapy s její ratifikací neskončí. Evropská komise v červnu ustoupila tlaku Německa, Francie a dalších států a nechala její definitivní schválení na národních parlamentech. Jenže v Belgii budou mít konečné slovo regionální zastupitelské sbory. A sněm ve Valonsku dal jasně najevo, že smlouvu odmítne. Nyní jeho poslanci jasnou většinou vyzvali federální vládu, aby pro podpis smlouvy v Radě EU nehlasovala. Pochybnosti také panují o konečné ratifikaci v Německu. Tamní Zelení už pohrozili, že ji zablokují ve Spolkové radě.