Vánoční bouře: USA a Kanada bez proudu, Británie pod vodou

Následky sněhové bouře v Kanadě

Následky sněhové bouře v Kanadě Zdroj: CTK

Velká voda v anglickém hrabství Kent
Velká voda v anglickém hrabství Kent
Velká voda v anglickém hrabství Kent
Velká voda v anglickém hrabství Kent
4
Fotogalerie
Více než půl milionu domácností ve Spojených státech a Kanadě zůstává po silných bouřích bez proudu, sníh komplikuje také dopravu. Počasí má na svědomí údajně až 30 mrtvých. Vítr a silné deště zasáhly i Evropu, na mnoha místech britských ostrovů se lidé potýkají se záplavami. Ve Velké Británii a ve Francii si živly vyžádaly nejméně šest obětí.

Kvůli sněhové bouři se v USA zpozdilo více než sedm tisíc letů na letištích v New Yorku, Washingtonu a Chicagu. S problémy se potýkají i řidiči na silnicích, neboť cesty jsou kluzké. Statisíce lidí zůstávají bez proudu, rozvodné společnosti oznámily, že potrvá několik dní, než bude elektrické vedení plně obnoveno.

V kanadské provincii Ontario zemřeli dva lidé na otravu oxidem uhelnatým poté, co k vytápění svého domu po výpadku elektrické energie použili plynový generátor. Jen v samotné ontarijské metropoli Torontu nemocnice přijaly dalších jedenáct přiotrávených lidí. Další dva mrtvé z téže příčiny hlásila policie v provincii Quebec.

Národní meteorologická služba varovala, že teploty na středozápadě mohou klesnout hluboko pod bod mrazu. Do dnešního večera se v oblasti od Západní Virginie po Pensylvánii, Ohio a New York očekává sněžení. Naopak do jižních států až po Floridu přinese studená fronta déšť.

Britské ostrovy se potýkají s velkou vodou

Británie mezitím bojuje s velkou vodou. Na třech místech v Británii byly vyhlášeny nejvyšší povodňové stupně, na zhruba 350 místech platí varování před záplavami. Podle ostrovních úřadů jsou postiženy zejména jih a centrální část Anglie.

Desítky tisíc Britů se ocitly bez elektřiny již na Štědrý večer. Technici se dnes ráno, kdy se rozdávají dárky, snažili co nejvíce rozvodných sítí zprovoznit. Za poslední tři dny zemřelo v Británii v důsledku silného větru a deště pět lidí, včetně muže, který se snažil zachránit svého psa z rozvodněné řeky.

Rozmary počasí zkomplikovaly tisícům lidí cestu domů na svátky. Velké problémy mělo zejména londýnské letiště Gatwick, které v úterý zasáhly „závažné výpadky elektřiny“, takže lety začaly nabírat zpoždění. Letiště i dnes na svých internetových stránkách uvádí, že „kvůli nepříznivému počasí za posledních 48 hodin dochází stále v některých částech severního terminálu k výpadkům elektřiny, což způsobuje zpoždění letů“.

Vánoční bouře pak zamířila na jihovýchod, ve Španělsku kvůli ní vykolejil vlak, teď se na ni připravuje Itálie. Meteorologové čekají až dvanáct centimetrů srážek, které by mohly způsobit bleskové povodně.