Varufakis prosí Merkelovou o konec úspor a „naději pro zbědovaný národ"

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecký ministr financí Janis Varufakis vyzval spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou aby se odhodlala k "proslovu naděje" a vyslala signál, že Evropa už skoncuje se svým voláním po přísných řeckých úsporách. Odvolal se přitom na situaci po skončení druhé světové války, kdy americký ministr zahraničí pronesl ve Stuttgartu řeč, jež Němcům dala naději na poválečnou prosperitu.

„Teď, po sedmi desetiletích, je to Řecko, které potřebuje takovou naději,“ napsal Varufakis ve svém blogu. Řecku docházejí peníze, a pokud od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nedostane nové půjčky, riskuje státní bankrot a možný odchod z eurozóny. Požadavky věřitelů na další úsporná opatření zatím řecká vláda odmítá.

„Úsporné kroky chtějí po ekonomice, která je na kolenou vinou dřívějších úspor, jimiž předtím v mírové době žádná jiná země neprošla,“ napsal ministr. „Žádná nabídka splátkových úlev, žádné investiční vzpruhy. A žádný projev naděje pro náš zbědovaný národ,“ dodal.

Varufakis je v pondělí očekáván v Berlíně, kde se má sejít s německým partnerem Wolfgangem Schäublem. V blogu napsal, že Merkelová by měla promluvit v Aténách, Soluni nebo jiném řeckém městě a měla by ohlásit „ústup od praxe minulých pěti let, kdy nové půjčky prohlubovaly již beztak neudržitelný dluh a byly navíc podmíněny trestem úspor“.

Videodebata týdeníku Euro: Co dál s Řeckem?

Daniel Gros: Proč je Řecko jiné