Varufakis: Věřitelé jednají s Řeckem jako teroristé

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecký ministr financí Janis Varufakis obvinil mezinárodní věřitele z terorismu, kterého se podle něj dopouštějí tím, že mezi obyvateli Řecka zasévají strach. Ministr také trval na tom, že řecké banky se otevřou v úterý, a to bez ohledu na výsledek nedělního referenda. Potvrdil také, že pokud v hlasování zvítězí zastánci reforem požadovaných věřiteli, odstoupí z funkce.

„To, co dělají s Řeckem, má své jméno: terorismus,“ uvedl Varufakis. „Proč nás donutili zavřít banky? Chtějí v lidech zasít strach. A šíření strachu se říká terorismus,“ vysvětlil.

Ministr v rozhovoru pro španělský list El Mundo také řekl, že pokud Řekové reformy odmítnou, odjede premiér Alexis Tsipras k jednání do Bruselu, kde velmi rychle dosáhne dohody o další finanční pomoci. „Ať referendum dopadne jakkoli, máme tu v pondělí dohodu. O tom jsem naprosto přesvědčen. Evropa tu dohodu potřebuje, Řecko ji potřebuje, takže dohoda bude,“ dodal s tím, že Evropa si nemůže případný krach Řecka dovolit. Ztratila by prý kvůli němu bilion eur - tedy ekvivalent hrubého domácího produktu Španělska.

Představitelé eurozóny naopak trvají na tom, že jednání s Řeckem o další finanční pomoci by byla dlouhá i v případě, že by Řekové v referendu reformy navržené koncem června věřiteli odsouhlasili.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

„Bylo by potřeba spustit nový program pomoci. Ten starý už vypršel a nelze ho prodloužit. A nový program potřebuje čas. Navíc žádné další půjčky nebudou možné bez podmínek,“ řekl v rozhovoru pro Die Presse rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling.

Podle něj by případným odchodem Řecka z eurozóny mnohonásobně více tratily Atény. „Pro Evropu by bylo snadné to ekonomicky zvládnout. Pro Řecko by to skutečně bylo citelně dramatičtější,“ řekl ministr.

Vklady zabavovat nebudeme, uklidňují banky
Řecké banky popírají zprávu, kterou zveřejnil v pátek list Financial Times, podle které připravují kvůli obavám z finančního kolapsu pohotovostní plány počítající s tím, že by lidé přišli o část svých vkladů. Bankovní asociace označila zprávu za „zcela nepodloženou“ a řecký ministr financí Janis Varufakis na svém účtu na Twitteru uvedl, že to je „zlomyslná spekulace“, napsala agentura Reuters.
Představitelé Řecka opakovaně popírají, že by plánovali zabavit střadatelům část vkladů, aby tak zabránili kolapsu bankovního systému. FT však s odvoláním na bankéře a podnikatele obeznámené s opatřeními napsal, že nejméně pro jednu banku je velmi pravděpodobný scénář, který počítá se zabavením nejméně 30 procent vkladů nad osm tisíc eur (přes 217 tisíc korun). Zabavení části vkladů by mělo být součástí celkové restrukturalizace bankovního sektoru ve chvíli, kdy se Řecko vrátí k záchrannému programu.
Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseli řekla televizní stanici Skai TV, že náznaky, že úřady plánují útoky na vklady, patří „pouze do sféry fantazie“. Žádný takový scénář podle ní v žádné řecké bance neexistuje, a to ani jako „cvičení na papíře“.