Vaše praktiky jsou nekalé a deformují trh, reaguje Bílý dům na čínská cla

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

Bílý dům obvinil Čínu z nekalých obchodních praktik deformujících trhy. Reagoval tak na nová čínská cla na dovoz 128 výrobků ze Spojených států.

Namísto, aby se zaměřovala na spravedlivě vedený americký export, měla by Čína zastavit své nekalé obchodní praktiky, které poškozují národní bezpečnost USA a deformují světové trhy," uvedla mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová.

Upozornila rovněž, že klíčovou příčinou problémů na trhu s ocelí jsou subvence a nadměrné výrobní kapacity v Číně.

Cla na dovoz ocele a hliníku prezident Trump podepsal 8. března, své rozhodnutí odůvodnil obavami o národní bezpečnost. Výjimku dostaly Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea a na poslední chvíli dočasně také země Evropské unie.

Spojené státy z Číny dovážejí jen malé množství oceli a hliníku, upozornila agentura AP. Reakce na zavedení amerických cel je tak podle ekonomů spíše snahou Pekingu, aby nevypadal ve sporu jako slabší partner. Uvalení cel na zemědělské produkty se podle AP dotkne především Američanů ve venkovských oblastech, které v prezidentských volbách v roce 2016 podpořily současného prezidenta Trumpa.

V roce 2017 američtí zemědělci prodali do Číny zboží za zhruba 20 miliard dolarů (412 miliard korun). Pro americké prodejce vepřového masa je Čína třetím největším trhem.