Ve Středomoří se potopila loď s běženci, pohřešuje se 400 lidí

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž)

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž) Zdroj: difesa.it

Po potopení čtyř lodí s migranty, které mířily z Egypta do Itálie, se ve Středozemním moři pohřešuje na 400 lidí. Uvedla to agentura ANSA s odkazem na informace zveřejněné arabským vysíláním stanice BBC. Na lodích údajně cestovali zejména běženci ze Somálska, Etiopie a Eritreje. Italská pobřežní stráž zachránila v noci na dnešek u libyjského pobřeží člun se 108 běženci, na palubě našla i šest mrtvých těl.

Informace o tragické havárii, která si možná vyžádá až čtyři stovky obětí na životech, sdělil BBC somálský velvyslanec v Egyptě. Podle něj se zatím podařilo zachránit jen asi tři desítky lidí, kteří na lodích do Itálie cestovali. Italské ani egyptské úřady se zatím k události oficiálně nevyjádřily.

Agentura ANSA informovala i o další záchranné operaci, která se odehrála v neděli pozdě večer. Italská pobřežní stráž přispěchala ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od libyjského pobřeží na pomoc lidem ve člunu, který mířil do Itálie. Do bezpečí převezla 108 lidí včetně pěti žen. Na palubě člunu ale objevila šest mrtvých těl.

Evropa se obává, že kvůli situaci v Řecku, kde po uzavření hranic balkánských států uvázlo na 50 tisíc uprchlíků, budou nyní migranti znovu častěji využívat jiné trasy vedoucí k evropským břehům. Nejčastěji cestu z Egypta a Libye do Itálie. Italská pobřežní stráž v minulém týdnu ve Středozemním moři zachránila přes 2000 běženců.