Ve švédské jaderné elektrárně byly objeveny dvě výbušniny

Ringhals

Ringhals Zdroj: profimedia.cz

V areálu největší švédské jaderné elektrárny Ringhals byly ve středu v jednom z kamionů nalezeny dvě výbušniny. S odvoláním na švédskou policii o tom dnes informovaly agentury, podle nichž švédské úřady posílily ochranu všech tří jaderných zařízení v zemi.

Podle agentury AP nálože v kamionu odhalili cvičení psy při běžné kontrole ve středu odpoledne. Policie nesdělila, o jaký typ výbušniny šlo, ani, kolik jí bylo. Uvedla však, že u nálože nebyla rozbuška a nehrozilo tedy, že exploduje. Zástupci elektrárny sdělili, že i kdyby bomby vybuchly, nezpůsobily by „žádnou vážnou škodu“.

Žádného podezřelého zatím policie neidentifikovala, řidič prý o výbušninách nevěděl. Ty tak do nákladního vozu musel umístit někdo jiný. Případ je vyšetřován jako možná sabotáž.

Elektrárna Ringhals se čtveřicí jaderných reaktorů leží asi 70 kilometrů jižně od druhého největšího švédského města Göteborgu. Celkem má Švédsko deset jaderných reaktorů, jenž dodávají asi polovinu elektrické energie, kterou země potřebuje.