Ve vraku Costa Concordia bylo nalezeno dalších osm obětí

havárie lodi Costa Concordia

havárie lodi Costa Concordia Zdroj: profimedia.cz

havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
Záchranné práce se přerušovaly jen kvůli špatnému počasí
12
Fotogalerie
Dalších osm těl objevili dnes potápěči v potopené části luxusní obří výletní lodi Costa Concordia, která v lednu narazila na útes nedaleko italského pobřeží. Tiskové agentury nejdříve informovaly o nalezení čtyř těl, během dne pak byly nalezeny další čtyři oběti. Počet obětí katastrofy by se tak zvýšil na 25 a dalších sedm lidí je nadále pohřešováno.

První čtyři těla byla nalezena na čtvrté palubě poté, co evakuovaní lidé záchranářům vyznačili místa, kde by se oběti mohly nacházet. Další čtyři těla byla objevena nedaleko od těch, která se našla dopoledne, informovala večer agentura DPA.

Úřad civilní obrany podle agentury AP oznámil, že několik hodin poté, co byla první těla spatřena, bylo vyproštěno tělo ženy a dívky. Úřady jejich totožnost neurčily, podle AP ale na seznamu pohřešovaných bylo jediné dítě, italská dívka Dayana Arlottiová. Na plavbu Středomořím se vydala se svým otcem a jeho partnerkou. Všichni tři se při havárii nacházeli na té straně plavidla, kde bylo možné se zachránit. Otec s dcerou ale byli přesměrováni jinam. Když se loď začala naklánět, dítě na šikmé ploše sklouzlo a spadlo neznámo kam a jeho tatínek s ním. Otec je na seznamu pohřešovaných, jeho družka přežila.

Costa Concordia s více než 4000 lidmi na palubě narazila na skalisko u ostrova Giglio u toskánského pobřeží 13. ledna. Největší podíl viny na neštěstí je přisuzován kapitánovi lodě Franceskovi Schettinovi. Ten je nyní v domácím vězení a čelí obvinění z podílu na smrti několika osob, z předčasného opuštění lodi a z chyb při řízení plavidla u italských břehů. Stíhán je i jeho zástupce, první důstojník Ciro Ambrosio.

Agentura AFP dnes uvedla, že kromě nich je v rámci vyšetřování nově stíháno dalších sedm osob, mezi nimi i členové vedení společnosti Costa Crociere, která Concordii provozovala. Tyto osoby jsou podle AFP stíhány pro podezření ze zabití z nedbalosti, ztroskotání lodi a špatné komunikace s plavebními úřady.