„Velký exodus“: Tisíce francouzských Židů zvažují odchod do Izraele

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během návštěvy pařížského košer marketu, kde atentátník zabil čtyři rukojmí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během návštěvy pařížského košer marketu, kde atentátník zabil čtyři rukojmí Zdroj: ctk

Tisíce Židů by mohly v obavě o svou bezpečnost v souvislosti s teroristickými útoky zamířit z Francie do Izraele. Podle listu The Guardian to vyplývá ze statistik židovských organizací ve Francii, které v poslední době zaznamenaly značný nárůst zájmu o emigraci. Židé většinou uvádějí jako svou hlavní motivaci bezpečnost, některé však k odchodu vedou například i ekonomické důvody.

„Není to nový jev, ale právě teď se dá očekávat značný nárůst, protože bezpečnost Židů ve Francii se zdá být značně otřesena,“ prohlásila profesorka Hebrejské univerzity v Jeruzalémě Esther Schelyová-Newmanová, která se emigrací francouzských Židů do Izraele dlouhodobě zabývá. Současné útoky podle ní situaci vyhrotily, avšak touha žít v Izraeli rostla v řadách přibližně půlmilionové židovské komunity ve Francii již v průběhu předchozích měsíců, což potvrzují i statistiky.

Již loni emigrovalo tímto směrem 6600 francouzských Židů, což byl více než dvojnásobek počtu z roku 2013. Letos se podle expertů dá očekávat až 10 tisíc lidí. „Normálně obdržíme (k možnosti emigrace) 150 dotazů týdně. Nyní jich dostáváme 2000,“ řekl britskému deníku Daniel Benhaim, ředitel francouzské Židovské agentury, která tuto problematiku řeší a od níž pocházejí uvedené statistiky.

Velký exdosus

Obavy o bezpečnost v souvislosti s útoky z minulého týdne, kdy v přepadeném košer supermarketu v Paříži zastřelil islámský radikál čtyři Židy, jsou zásadní motivací. Podle poradce izraelské vlády Dova Maimona se sice nedá mluvit o žádném zřetelném nárůstu antisemitismu ve většinové francouzské společnosti. Nicméně od roku 2000 bylo v zemi zaznamenáno na 8000 protižidovských incidentů, v čemž prý Židé oprávněně spatřují nebezpečí, zvláště v souvislosti s rostoucí aktivitou islamistů, kteří je považují za úhlavní nepřátele.

„Myslím, že nastane velký exodus, to je fakt, který nemůžete ignorovat,“ prohlásil podle televize Sky News rabín největší pařížské synagogy Moshe Shebag, podle nějž se po útocích chystá pryč řada lidí, která až dosud chtěla ve Francii zůstat.

Roli hraje i nezaměstnanost

Podle expertů se však na rostoucím počtu Židů mířících v posledních letech do Izraele podepisují i další faktory. Například strádající francouzská ekonomika s vysokou nezaměstnaností, která jen loni vyhnala ze země na čtvrt milionu lidí různých kořenů a vyznání. Svou roli hraje i příliv Židů ze severu Afriky, kteří se ve Francii usazují pouze dočasně a vidí ji jako přestupní stanici před cestou na Blízký východ. Do Izraele odjíždějí proto, že tam mohou žít a chovat se jako Židé, zatímco ve Francii sice mají práva jako jedinci, ale ne jako skupina, uvedla profesorka Schelyová-Newmanová.

Naopak sekulárněji ladění příslušníci židovské komunity si prý odchod do Izraele navzdory současné situaci budou dlouho rozmýšlet. Světský charakter státu a ochrana svobody a dalších hodnot západní civilizace je pro ně natolik důležitá, že řada z nich podle znalců zřejmě ve své současné vlasti zůstane.